BANII CASEI

5 PAŞI SIMPLI PENTRU A FACE BUGETUL FAMILIEI

 Spuneţi cu mâna pe inimă că în familia voastră ştiţi pe ce se cheltuie banii lună de lună! Este firesc, mulţi oameni nu ştiu pe ce cheltuie banii, iar unii nu ştiu cu siguranţă nici ce venituri au. Deci nu sunteţi singurii, dar sunteţi conştienţi că dacă această situaţie va continua, veţi ajunge să scăpaţi din mână problema gestionării banilor familiei. Soluţia este deopotrivă simplă şi complicată; mai jos veţi găsi 5 paşi simpli pentru a controla şi gestiona BUGETUL FAMILIEI. Se impune un minim efort, deoarece, dacă informaţiile de bază în calcule sunt eronate, toată strategia va da greş.

1. CALCULAŢI-VĂ VENITURILE LUNARE

Ştiu că sună ciudat, dar există familii în care veniturile nu se compun doar din cele două salarii primite lunar de către cei doi membri adulţi. Şi, dacă vă gândiţi puţin, poate fi şi cazul vostru. Sunt situaţii în care unul dintre soţi are un job part-time sau o mică afacere, care nu garantează un venit constant lună de lună. Cu siguranţă nu luaţi în calcul alocaţiile copiilor, diurna (bonul de benzină decontat 😉 ) pe care o primeşte soţul pentru delegaţii, micul ciubuc pe care îl face soţia cu coafatul unei mirese (sau soţul cu montatul unei chiuvete la un vecin).

Pentru a avea o imagine completă a veniturilor voastre este important să vă treceţi pe agendă sau într-un fişier excell toate veniturile pe care le obţineţi într-o lună. Pentru veniturile care fluctuează vă puteţi face o medie pe ultimele trei luni, iar micile “ ciubucuri” să le treceţi separat – am să vă spun altă dată de ce.

2. TIMP DE O LUNĂ NOTAŢI-VĂ CHELTUIELILE FĂCUTE

Aceasta este partea cea mai dificilă, ştiu. Dar nu imposibilă, vă asigur. Este nevoie doar de puţină atenţie şi disciplină, vă pot spune din experienţa personală.

Începeţi cu cheltuielile obligatorii ale casei, pe care nu aveţi cum să le rataţi: chirie, factura de gaze/energie/apă, factura de cablu/tv, întreţinere, taxe şcolare ale copiilor, asigurări ale membrilor familiei. După care adăugaţi ratele la credite, leasingurile şi rulajele minime ale cardurilor de credit, dacă aveţi. Informaţiile acestea le găsiţi cu siguranţă pe extrasele de cont sau pe chitanţele cu care achitaţi facturile, pe care vă sfătuiesc să le păstraţi minim şase luni.

Cheltuielile cu cumpărăturile pentru hrană, pentru întreţinerea casei, carburantul, precum şi cele cu mâncatul în oraş sau distracţiile pot fi gestionate pe baza  bonurilor de la magazin. Ar fi bine să vă faceţi un obicei din a aştepta să vi se dea bonul/nota, sau să îl solicitaţi vânzătorului. Cu siguranţă ştiţi de campania ANAF cu solicitarea bonului fiscal, deci nu veţi primi refuzuri decât foarte rar.

Pentru cumpărăturile făcute în piaţa agroalimentară vă gestionaţi situaţia foarte simplu: ştiţi cu câţi bani aţi plecat la piaţă şi vedeţi cu ce sumă vă întoarceţi.

Pentru sumele de cheltuit ca “bani de buzunar” este nevoie de ceva mai multă atenţie : solicitaţi fiecărui membru de familie să vă spună măcar la câteva zile pe ce a cheltuit banii primiţi. Ca exemplu, pentru un elev de liceu, cheltuirea banilor de buzunar cu mâncatul de prânz la fast-food nu e acelaşi lucru cu ieşitul în club sau cumpărarea unei cărţi.

La sfârşitul lunii grupaţi-le în următoarele categorii: cheltuielile obligatorii ale casei (chirie, utilităţi, rate etc), cheltuielile cu gospodaria (hrană şi întreţinerea casei) şi cheltuielile discreţionare (haine, mâncat/ieşiri în oraş, vacanţe, întreţinere personală, cadouri etc).

3. SCĂDEŢI DIN VENITURI TOATE CHELTUIELILE LUNARE

Acest punct este cel mai simplu şi totodată cel mai îngrijorător. În cele mai multe cazuri veniturile ajung să acopere cheltuielile, fără a se fi economisit nici măcar un leu; din păcate există şi situaţii mai complicate, în care cheltuielile lunare sunt făcute din banii de pe descoperitul de card sau împrumutaţi de la rude/prieteni.

Ştiu, aceasta pare normalitatea pentru foarte mulţi dintre noi, pentru că “aşa e viaţa – grea”, “banii niciodată nu ajung”, “o viaţă am şi vreau să mi-o trăiesc” etc etc

Dar la fel de bine trebuie să ştim că uneori pot să apară evenimente neplacute şi e bine să avem un fond de urgenţă, că ne dorim ca la vârsta pensionării să nu aşteptăm doar pensia de la stat, sau că peste trei ani am putea să plecăm într-o croazieră multvisată.

4. STABILIŢI-VĂ OBIECTIVE FINANCIARE

Discutaţi şi stabiliţi-vă obiectivele financiare ale familiei. Obiective scrise pe hârtie, asupra cărora membrii adulţi ai familiei să cădeţi de acord. Pentru cei care nu ştiu, aplicati metoda SMART de stabilire a obiectivelor indiferent de natura acestora (de la plata creditului şi până la slăbitul a 10 kilograme) – detalii despre metoda SMART găsiţi aici.

Exemple de obiective financiare pot fi acestea:

  • Plata/acoperirea cardurilor de credit – detalii asupra acestui subiect găsiţi aici;
  • Strângerea unui fond de urgenţă pentru acoperirea nevoilor casei pe o perioadă de 3 – 6 luni;
  • Contribuirea la un fond de pensii / strângerea unei anumite sume de bani pentru perioada pensiei;
  • Strângerea unei sume pentru plata unei vacanţe cu ocazia sărbătoririi a 10/20/… de ani de căsnicie;
  • Strângerea avansului pentru un credit imobiliar etc

Unele dintre aceste obiective pot să vă pară fără putinţă de atins, doar pentru că în acest moment le priviţi asemeni unui alpinist care se află la baza muntelui şi priveşte spre vârf. Dar gândiţi-vă: dacă spre exemplu vă doriţi să economisiţi avansul pentru un credit ipotecar, să zicem 7.000 de euro; dacă vom considera că îi veţi strânge în 5 ani, suma lunară va fi de 117 euro, adică aproximativ 500 de lei/lună. Şi pe măsură ce veţi vedea banii strângându-se şi termenul de 5 ani apropiindu-se, motivaţia voastră va creşte şi veţi găsi noi căi de a face economii pentru a vă atinge visul de a avea casa voastră.

Aşadar, împărţiţi obiectivul de atins în sume anuale şi lunare de economisit; sumele respective trebuie să le includeţi în bugetul familiei la capitolul de cheltuieli obligatorii, cum sunt facturile, şi nu să le economisiţi doar dacă mai rămân bani la sfârşitul lunii – n-or să rămână, credeţi-mă!

Deci abia după ce scădeţi din veniturile lunare cheltuielile obligatorii (incluzând sumele de economisit lunare) şi cheltuielile casei cu hrana şi întreţinerea, veţi obţine suma pe care vă puteţi permite să o cheltuiţi pe distracţii, haine, nimicuri.

5. APLICAŢI REGULILE DIN BUGETUL FAMILIEI

Acesta este cel mai dificil pas şi trebuie să îl urmaţi pe termen lung pentru a atinge obiectivele familiei. Din proprie experienţă ştiu că în decurs de trei – patru luni lucrurile se vor aşeze pe parcursul firesc. Aceasta se întâmplă pe măsură ce începeţi să vă schimbaţi atitudinea faţă de banii familiei.

Elementele de bază sunt următoarele:

  • Obiectivele realiste şi stabilite de comun acord în familie;
  • Economisirea sumei propuse imediat după primirea salariului;
  • Stabilirea unei zile din săptămână când aveţi “şedinţa de finanţe” a familiei; aici veţi discuta calm despre modul cum au fost cheltuiţi banii în săptămâna anterioară; vedeţi dacă există factori neprevăzuţi (bani pentru o excursie cu şcoala, de exemplu) şi cum puteţi găsi soluţii la aceştia;
  • Cu timpul veţi ajusta anumite elemente din bugetul familiei voastre, fie prin reducerea cheltuielilor, fie prin creşterea veniturilor familiei.

ÎN CONCLUZIE

În concluzie,oricât ar părea de greu la început, străduiţi-vă să vă faceţi un buget al familiei, pentru a şti cum să vă găsiţi echilibrul financiar şi să vă puteţi vedea visele împlinite.

Please follow and like us:
error