BANII CASEI ORGANIZARE

STABILIREA OBIECTIVELOR SMART

Stabilirea obiectivelor este elementul cheie în fundamentarea strategiei financiare a familiei. Pentru că trebuie să știi CE VREI. Iar după ce știi CE VREI va trebui să găsești și modalitățile de a obține ceea ce dorești. Dacă ești cât de cât informat și determinat, vei găsi și o cale de a ajunge la ceea ce ți-ai dorit. Dar esențial este SĂ ȘTII CLAR CE VREI.

Poate părea simplu, pentru că toți știm la ce visăm, nu? Am observat că oamenii visează la o casă frumoasă, o mașină super, o formă fizică de fotomodel, vacanțe etc.

Însă dorințele fără un plan concret de acțiune rămân la stadiul de vise nerealizate. De aceea mai jos vă voi prezenta metoda care să te ajute să îți stabilești inteligent obiectivele.

METODA SMART DE STABILIRE A OBIECTIVELOR

 

Metoda SMART  a fost utilizată inițial pentru stabilirea obiectivelor manageriale (articol scris de George T. Doran în revista  Management Review în 1981); ulterior aplicarea metodei s-a extins  pentru obiective din cu totul alte domenii – sport, dezvoltarea personală, scăderea greutății, voluntariat.

Ce este metoda SMART?

SMART este un acronim al caracteristicilor obiectivelor stabilite prin această metodă:  Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante și încadrate în Timp.

Dar să le luam pe rând:

SPECIFIC

Ce înseamnă un obiectiv SPECIFIC? Este un obiectiv clar, bine definit, ușor de înțeles. De ce este necesar să fie astfel? Pentru că doar așa îți va fi clar în minte, vei fi motivat să îl atingi și vei depune toate eforturile pentru aceasta.

Un obiectiv general este să economisești bani sau să îți cumperi casă. Pentru a deveni un obiectiv specific trebuie să fie formulat astfel: Vreau să economisesc bani pentru avansul la casă.

MĂSURABIL

Ce înseamnă un obiectiv MĂSURABIL? Este foarte important ca obiectivul tău să fie măsurabil, astfel încât să îl poți cuantifica și urmări în timp. Totodată, în urmărirea atingerii obiectivului, poți să te bucuri de “victoriile” intermediare, sau să te adaptezi la anumite situații neprevăzute.

Luând același exemplu, formularea va fi Vreau să economisesc 5.000 de euro pentru avansul la casă.

Măsurabilitatea permite și monitorizarea obiectivului pe traseu, prin bifarea sarcinilor ; obiectivul va fi “spart” în obiective lunare, astfel încât să puteți urmări progresul; veți stabili că vor fi economisiți 150 euro/luna și veți face eforturi pentru a vă respecta promisiunea.

ACCESIBIL

Ce înseamnă un obiectiv ACCESIBIL? Un obiectiv trebuie să fie stabilit în mod realist, să fie accesibil, dar să reprezinte însă o provocare. Altfel spus, să fie foarte motivant pentru tine să depui eforturi, însă fără a fi atât de dificil încât să te demotiveze.

Dacă îți propui să cumperi un apartament de 40.000 de euro, stabilirea unui obiectiv de a economisi banii de avans este accesibilă; dacă însă visezi să îți cumperi o proprietate de 120.000 de euro, iar tu ai un salariu de 2.000 de lei, înțelegi că este nerealist.

RELEVANT

Ce înseamnă un obiectiv RELEVANT? Motivația este esențială în atingerea obiectivelor propuse; de aceea la stabilirea acestora trebuie acordată o atenție deosebita dacă acestea reprezintă valorile voastre personale și corespund planurilor de viitor;

Dacă ești într-o relație serioasă și planuiți să vă căsătoriți, cu siguranță cumpărarea unei locuințe reprezintă un obiectiv important și în concordanță cu planurile voastre de viitor.

Dacă, în schimb, îți dorești să pleci în USA la un master sau să călătorești încă 2 ani prin lume, cu siguranță vei fi mai puțin motivat de a face eforturi să economisești pentru o locuință.

TERMEN LIMITĂ

Ce înseamnă un obiectiv cu TERMEN LIMITĂ?

Fiecare obiectiv trebuie să aibă un termen limită bine stabilit. Doar astfel vor putea fi stabilite niște direcții clare de urmat și obiectivele derivate.

În exemplul luat, dacă doar vă propuneți să economisiți niște bani pentru un avans la casă, fără să fie clar în ce orizont de timp, cu siguranță or să apară alte priorități care vă vor sustrage de la îndeplinirea obiectivului vostru.

Dacă, în schimb, stabiliți să economisiți 5.000 de euro în timp de trei ani, obiectivul este mult mai clar. El nu mai reprezintă doar o idee, o dorință, un vis. Veți putea să “ spargeți” obiectivul principal în obiective anuale sau lunare, care sunt mult mai ușor de îndeplinit și monitorizat. Cei 5.000 de euro stabiliți a se economisi în timp de trei ani se compun din 1.700 de euro economisiți anual, sau 140 de euro economisiți lunar.

ÎN CONCLUZIE

Aceasta este metoda SMART de stabilire a obiectivelor financiare ale familiei. Stabilirea obiectivelor financiare este unul dintre pașii de bază de urmat pentru a face bugetul familiei. Despre cei 5 pași simpli de urmat pentru a vă face bugetul familiei găsiți aici.

Please follow and like us:
error

2 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *