ORGANIZARE

Obiectivul zilei – o metodă sigură să elimini amânarea

Cu siguranță ți s-a întâmplat ca seara târziu să îți amintești că nu ai rezolvat o problemă pe care o tot amâni de ceva timp. Fie că îți displace să o faci, fie că pur și simplu te-ai luat cu treburile zilnice. Cert este că există probleme de importanță mai mică sau mai mare, care ne stau fix în ceafă și ne apasă până în momentul în care le rezolvăm. Și nici măcar nu necesită mult timp, sau o confruntare cu o persoană neplăcută. Este vorba doar de faptul că amânăm să o facem. Tocmai de aceea mai jos este prezentată o metodă sigură de a elimina amânarea!

Treaba începută este pe jumătate făcută

Pentru mine acest dicton se aplică 100%. Cu siguranță nu sunt o persoană leneșă, însă programul meu fiind destul de încărcat, prioritizez alte probleme. Și spun cu mâna pe inimă că am în fiecare zi un TO-DO-LIST bine determinat. Însă anumite sarcini le tot amân, pentru simplul fapt că nu le consider ca fiind atât de importante.

Am constatat că există două mari categorii de activități pe care le evit, pur și simplu mental:

  • cele care implică o situație neplăcută, un disconfort: și aici vorbesc fie de disconfortul din momentul executării sarcinii respective (de exemplu să sun un client dificil, cu care știu că voi avea o discuție în contradictoriu) sau un disconfort viitor (programarea la medicul stomatolog, sa zicem)
  • cele care implică plăți imediate  ( știu sigur că peste trei zile este scadența facturii, însă evit metodic să o plătesc) sau viitoare (amân să îmi sun agentul de asigurări deoarece știu ce îmi va spune – că s-a majorat RCA-ul la mașină)

Este cât se poate de clar că perpetuând amânarea acțiunilor nu se va ajunge la nicio alternativă constuctivă (chiar voi primi niște penalități pentru neplata în termen) dar evit să „încep” treaba. Iar la unele probleme amânarea se perpetua pe săptămâni sau chiar luni de zile.

Soluția pe care am gasit-o este să îmi stabilesc ca rezolvarea unei probleme din categoria „amânărilor” să devină pentru mine OBIECTIVUL ZILEI.

În ce constă metoda OBIECTIVUL ZILEI?

Ideea de bază este să îți stabilești că în acea zi vei rezolva o anumită sarcină pe care o tot amâni de ceva vreme. Și rezolvarea ei devine prioritatea ta numărul 1 în ziua respectivă, indiferent cât de încărcat îți este programul și cât de tare plouă afară.

Să luăm un exemplu. Trebuie să plătesc lunar polița pentru asigurarea la pilonul III de pensie. Teoretic e stabilit un termen-limită până la care plata ar trebui făcută, însă nu există nici amendă și nici penalitate dacă acest termen este depășit. Probabil acesta este unul dintre motivele pentru care îmi permit să întârzii cu plata – nu există măsură coercitivă. Mă rog, și cumulat cu faptul că plata se face numerar la ghiseele unei bănci la care programul de lucru se suprapune cu programul meu de birou.

În condițiile astea am aplicat metoda, care are următoarele etape:

  1. Dimineața la prima oră, când îți faci programul zilei, stabilești că sarcina X devine obiectivul zilei. Ideal ar fi să gândești prioritățile cu o seară înainte, pentru a putea identifica elementele necesare rezolvării sarcinii – de exemplu să printezi cuponul pentru plata poliței (ca să eviți discuția în contradictoriu cu domnișoara de la ghișeu, care refuză să se uite la PDF-ul din telefonul tău)
  2. Îți organizezi programul zilei astfel încât să nu apară factori externi care să conducă la o altă amânare. Adică iei în calcul programul băncii, ANAF-ului (sau al altor instituții care au program limitat cu publicul), al clinicii unde intenționezi să te programezi. Pentru că vrei să eviți să faci un drum degeaba.
  3. Îți setezi memento-uri pe telefon din oră în oră. Ideal este să rezolvi problema la prima oră a dimineții. Trebuie să recunosc că este un sentiment foarte plăcut de „realizare”, de ușurare , dacă bifez problema rezolvată din prima parte a dimineții. Doar că nu toate sarcinile constau în trimiterea unui email, o plată online sau programarea la doctor. De aceea setarea memento-urilor este deosebit de utilă – ne amintește de ceea ce avem de făcut atunci când suntem prinși în vârtejul problemelor de la muncă. Odată soluționată sarcina putem anula mementourile în zece secunde. Important este să nu lași să ajungi seara să constați că IAR ai amânat ceea ce aveai de făcut.
  4. Savurezi momentul! Bucură-te timp de un minut de ceea ce ai făcut. Taie de pe listă cu două linii ” bolovanul” pe care îl târâiai după tine de o săptămână!  Dacă vrei, poți chiar să îți acorzi un premiu – ieși la o cafea sau la un spectacol (depinde de cât de dificilă a fost sarcina).

Cum mai poți aplica metoda?

În paragraful anterior am prezentat o situație strict administrativă, o sarcină uzuală care era amânată. Însă metoda OBIECTIVULUI ZILEI o poți aplica și în ceea ce privește planurile tale de viitor și obiectivele pe termen lung.

De exemplu, dorești să susții un examen, dar nu găsești timpul necesar ca să studiezi materia. Dacă vei lăsa lucrurile la voia întâplării nu vei avea nicicând două ore pe care să le aloci învățării. Dacă însă îți vei stabili ca obiectiv al zilei de mâine să studiezi și să conspectezi două capitole din manual, sau să rezolvi 20 de teste/grilă deja lumea se vede altfel. Și nu, nu te duci la culcare până nu faci ceea ce ți-ai propus!

Cel mai bine funcționează aplicarea acestei metode atunci când nu există un termen-limită foarte strâns (examenul este peste șase luni, dar știi că îl poți susține și anul viitor), sau când nu este impus un target de către un superior (sincer, nu mă obligă nimeni să scriu postări pe blog duminică dupăamiază, însă mi-am stabilit foarte clar care este obiectivul zilei).

Nu mai amânați!

Faceți o listă cu treburi care au rămas nerezolvate de ceva vreme – de la programarea la doctor/analize până la schimbarea pământului la ghivecele cu flori. Stabiliți în ce zile urmează să le soluționați și dacă vă sunt necesare elemente ajutătoare. Setați memento-uri pe telefonul mobil pentru ziua respectivă. Decideți-vă ce răsplată doriți pentru fiecare sarcină rezolvată – pentru că meritați un premiu cât de mic! Și dați drumul la treabă!!

 

 

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *