Ai vrea să fii o persoană corectă și să îți plătești impozitul pe locuință în termen. Mai ales că, dacă achiți sumele pe tot anul până la 31.03.2018, vei beneficia de o reducere de 10 %. Dar cea mai bună intenție a ta va dispărea când vei vedea masa imensă de oameni care așteaptă să le vină rândul la ghișeu.
Alternativa este simplă și se poate aplica de ceva timp, doar că oamenii nu au încredere încă, sau nu știu cum funcționează.
Această soluție este ghișeul.ro .
Ce este GHIȘEUL.RO?
GHIȘEUL.RO este un site pe care îți poți plăti diverse impozite și taxe, precum și amenzile primite. În momentul de față pe site pot fi achitate doar sumele datorate de persoanele fizice și persoanele fizice autorizate. Printre taxele care se plătesc aici sunt incluse și taxele și impozitele locale – din punctul meu de vedere, cel mai neplăcut de plătit.
Cum funcționează GHIȘEUL.RO ?
Modul de lucru este destul de simplu, după părerea mea:
- îți creezi un cont de utilizator după niște pași ușor de urmat
- te loghezi și îți verifici sumele de plată care apar pe site
- achiți cu cardul bancar
Cum îți creezi un cont de utilizator?
Pasul 1 – Introducerea datelor personale
- tastezi www.ghiseul.ro; pe prima pagină vei găsi secțiunea „Date de acces„; apasă SOLICITĂ DATE DE ACCES;
- în pagina care se deschide introduci CNP-ul personal și apeși VERIFICĂ CNP;
- dacă CNP-ul introdus este corect, se deschide o nouă pagină cu o serie de câmpuri obligatorii, cum ar fi: localitatea de reședință, numele complet, numărul de telefon și adresa de email; după ce vei completa toate câmpurile și îți vei da acordul pentru prelucrarea datelor personale apeși butonul TRIMITE CERERE;
Pasul 2 – Validarea cardului bancar personal
- în această fereastră vei introduce datele înscrise pe cardul tău bancar – doar datele de pe fața cardului. În partea de jos a paginii se menționează că solicitarea este gratuită și că nu se va extrage nicio sumă din cont. Nu te îngrijora, orice plată se va face doar cu aprobarea ta. Apasă butonul APROBĂ.
Pasul 3 – Primirea emailului cu numele de utilizator și parola
- dacă datele introduse de tine sunt corecte, se va deschide o noua pagină, prin care ești informat că datele tale au fost verificate și că urmează să primești un email cu datele de acces;
- în scurt timp vei primi pe adresa de email furnizată la „date personale” un mesaj în care sunt specificate numele tău de utilizator și parola.
Toate aceste operațiuni nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute, în funcție de viteza ta de completare a câmpurilor solicitate și de timpul în care primești emailul cu userul/parola.
Cum îți plătești impozitele locale (casă/mașină/teren/taxă salubritate)?
Pasul 1 – Intri pe ghiseul.ro și te loghezi cu utilizator/parolă primite pe email; sistemul îți permite după logare să îți schimbi atât numele de utilizator, cât și parola, pentru a-ți fi mai ușor de memorat;
Pasul 2 – În ecranul următor îți apar sumele de plată la impozite și taxe locale, pe categorii – imobil/teren/mașină etc; verifică dacă sumele sunt corect calculate, în funcție de informațiile pe care le ai. (Mie mi s-a întâmplat anul trecut să descopăr că numărul de persoane înregistrate la taxa de salubritate era eronat și a trebuit să merg la sediu și să fac o declarație.)
Pasul 3 – Dacă datoriile sunt corecte, apasă butonul PLATEȘTE și vei intra în modulul de plată securizată a cardului, în care trebuie să introduci codul furnizat de către bancă prin sms. Acesta este motivul pentru care te asiguram că plățile se fac doar cu aprobarea ta, în funcție de convenția pe care o ai cu banca emitentă a cardului.
Pasul 4 – Vei primi un email cu dovada de plată a taxelor. Printează-l și pune-l în dosarul cu bugetul familei.
Întreaga operațiune de plată nu a durat mai mult de 5 minute!
Care sunt avantajele plăților prin GHISEUL.RO?
Deși sunt evidente, cred că merită să le enumăr:
- economisești timpul pe care l-ai fi petrecut stând la rând la ghișeu; în anumite perioade aglomerate timpul de așteptare poate fi chiar și de trei ore (verificat, din păcate)!!
- economisești timpul cu deplasarea – chiar dacă nu este aglomerat la ghișeu, tot vei pierde timp și carburant să ajungi la sediul instituției
- poți face plata la orice oră din zi și din noapte, în pauza de cafea, sau cât supraveghezi copilul la lecții
- nu plătești niciun comision, acestea intrând în sarcina instituției beneficiare
- poti face plata cu un card emis de o bancă din străinătate (trebuie bifată opțiunea aceasta la pasul de validare a cardului), ceea ce este o mare facilitate pentru cei plecați din România – nu vor mai fi nevoiți să își roage rudele să le plătească impozitele
- dacă te organizezi bine și faci plata până în termenul specificat de lege, poți beneficia de bonificația de 10%; poate nu e mult, dar cu 40-50 de lei poți duce copiii în parc sau la cofetărie!!
- tot pe ghișeul.ro poți achita sumele pe care le ai de plătit către ANAF (impozit pe chirii, de exemplu) sau către alte instituții (lista completă o găsești pe site)
- foarte important este că poți beneficia de deducerea aferentă plății efectuate în 48 de ore, în cazul amenzilor
Care sunt dezavantajele plății taxelor online?
Există unele dezavantaje ale sistemului, care cu siguranță vor putea fi îmbunătățite:
- în cazul în care identifici o eroare în sumele de pe site, sistemul nu permite corectarea acestora decât prin deplasarea la sediul Direcției de Taxe și Impozite Locale
- plățile pot fi făcute doar de către persoanele fizice și PFA-uri
- asigură-te că faci plata de pe o rețea de internet securizată, nu de pe un wi-fi public – acesta este un principiu valabil pentru toate plățile online
În concluzie, alocă-ți 15 minute să îți faci un cont de utilizator pe ghiseul.ro!
Vei economisi mult timp, consum nervos și vei elimina frustrarea pe care o avem toți când pierdem timp pentru a ne plăti taxele. Iar dacă decizi să achiți tot impozitul în avans și primești bonificația de 10%, gândește și tu ca un bun prieten de-al meu „Tot e o afacere! Ce bancă îmi mai dă mie dobândă de 10%?”