Românii aruncă mâncare. Multă mâncare. Dintr-un studiu statistic efectuat de InfoCons (Protecția consumatorilor) rezultă că în gospodăriile românești se aruncă, în medie, anual alimente în valoare de aproape 500 euro. Calculele s-au bazat pe valoarea cumpărăturilor lunare făcute în familie și pe procentul în care se aruncă mâncarea neconsumată. Pentru un popor care se plânge mereu că nu are bani de trăit, se pare că suntem foarte risipitori.
Dacă arunci o privire în frigiderul tău acum, ai arunca 10-15% din alimentele de acolo? Dacă da, înseamnă că studiul reflectă perfect realitatea. Eu însămi am verificat asta și, în ciuda faptului că mă străduiesc să nu arunc mâncare deloc, tot am găsit trei castraveți păliți, două ouă cu o dată incertă și o cutie de lapte desigilată uitată pe ușa frigiderului. Nu e mult, dar pentru o persoană care promovează reducerea cheltuielilor, mă simt rușinată 🙂
Ce soluții ai ca să nu mai arunci mâncarea?
1.Planifică meniul familiei pe toată saptămâna care urmează
Dacă poți, ar fi ideal să planifici meniul pe întreaga lună. Astfel, vei ști exact ce alimente este necesar să cumperi, în concordanță cu rețetele și alimentele pe care le mai ai în frigider/congelator/cămară. Nu te rezuma la a hotărâ că vei găti o supă și niște chifteluțe marinate. Stabilește exact ceea ce veți mânca la mic dejun, prânz (acasă sau la muncă/școală) și cină pentru fiecare zi. Cere părerea membrilor familiei privind felurile pe care să le prepari, sau măcar ia în calcul ceea ce nu le place să mănânce. Până la urmă, nu vrei să gătești o tavă de conopidă gratinată care să zacă în frigider pentru că nu o manâncă nimeni și care să ajungă în final la gunoi. Fă-ți lista cu alimentele necesare pentru meniul stabilit și respect-o la supermarket. Nu pune nimic în coș în ideea „ca să fie acolo, pentru dimineață/seară”, pentru că asta va însemna că un alt produs va rămâne neconsumat în frigider. Sau că familia ta va mânca mai mult decât trebuie, doar pentru că le-au găsit prin frigider.
Ia în calcul și programul familiei tale – dacă soțul pleacă în delegație sau copiii în excursie nu are rost să gătești același număr de porții și să cumperi aceleași produse pentru gustările lor. Astfel vei reuși să eviți un consum nejustificat de preparate care se vor arunca.
2.Păstrează corect alimentele
Odată ajunsă acasă de la cumpărături, nu arunca la nimereală produsele în frigider. Învață-te să scoți din pungi brânzeturile proaspete și să le pui în caserole de plastic. Legumele și fructele descarcă-le în lădița de la frigider fără pungile de plastic în care se vor aburi și vor mucegăi. Eventual folosește prosoape de hârtie pentru salata verde, de exemplu. Cele câteva minute alocate vor asigura păstrarea alimentelor mai mult timp și vor reduce șansele ca acestea să ajungă la gunoi.
3.Fă mâncare cu ce ai prin casă
Știi cum se spune: femeia gospodină face dintr-un pui mâncare pentru o săptămână. Înainte de a lua decizia de a merge la supermarket aruncă un ochi prin frigider/congelator și cămară. Ai găsit niște cârnăciori afumați în congelator și ceva fasole într-o cutie în cămară – ai făcut mâncarea pe 2-3 zile! Poate că nu este cea mai nouă idee, însă cu siguranță te scapă de ceva cheltuieli.
Îmi amintesc că o săptămână întreagă am gătit cu ceea ce aveam prin casă, pentru că fusese zăpadă mare și nu am putut merge la cumpărături. Nici nu bănuiești ce poate face imaginația dacă te împinge nevoia: o supă-cremă dintr-o pungă de broccoli uitată prin congelator, un hummus delicios dintr-o cutie de năut găsită prin cămară și chiar niște clătite cu un gem lăsat în părăsire pe un raft.
4.Congelează rămășițele
Părerea unei prietene este că e semn de sărăcie congelarea rămășițelor. Mie nu mi se pare. Este absolut normal să mai rămână câte ceva nemâncat prin frigider, fie că este vorba de fructe, legume sau mâncare gătită. Important este să nu le arunci, pentru că atunci îți bați joc de banii și de timpul tău.
Ai făcut un castron de chifteluțe și au rămas vreo 6-7 triste și ocolite prin frigider? Pune-le într-o caserola. Peste două săptămâni vei putea încropi rapid o cină cu chifteluțe marinate și cartofi natur.
Un ardei, trei roșii și un dovlecel care încep să se pălească prin lădița de legume? Toacă-le mărunt și pune-le în congelator – le vei avea deja pregătite pentru o ciorbă viitoare.
Fructe care încep să se moleșească? Vișine/caise/piersici/prune – pot fi puse la congelator pentru a pregăti o minunată și rapidă prăjitură, perfectă pentru luat la școală sau grădiniță. Rețeta o găsiți aici. Zmeură/căpșuni/afine – puneți-le în caserole mici sau chiar în formele pentru cuburi de gheață. În sezonul rece va fi o mare bucurie să aduci o boare de aromă într-un milkshake.
5. Calculează câți bani arunci
Când scrii pe hârtie, totul se vede altfel, fie că este vorba de banii casei, de cât ai mâncat când ești la dietă sau de ceea ce ai aruncat din frigider.
Atunci când faci curat în frigider, notează pe un carnețel ce ai aruncat și cât a costat, cu aproximație. Nu contează că este vorba de un pahar de iaurt, 4 ouă sau o folie cu pastramă feliată. Toate aceste alimente aruncate înseamnă bani și în final înseamnă timpul tău muncit pentru banii cu care le-ai plătit.
După ce notezi pe carnețel mai mult timp, poți trage două concluzii:
- câți bani se cheltuie de fapt în familia ta pe alimente aruncate – este posibil să fii uimită de suma la care se ajunge în total; dacă luam în calcul că aruncăm în medie 25 lei/săptămână (o salată, trei pahare de iaurt cu fructe și un pachet de unt de exemplu) rezultă că într-un an irosim 1,350 lei; dacă mai adăugăm și mâncarea gătită care se aruncă, pâinea, fructele ajungem în total la rezultatul studiului despre care vorbeam la început, adică se aruncă la gunoi mâncare în valoare de 500 euro anual;
- ce alimente nu se consumă; dacă îți notezi mereu ce se aruncă poți trage o concluzie cu privire la ceea ce se consumă cu greu în familia ta – așa vei evita să mai cumperi alimente care nu sunt pe placul lor; degeaba tot iei de la piață un anumit tip de fructe sau legume dacă acestea ajung constant în coșul de gunoi – uneori trebuie să ne obișnuim cu ideea 🙂
Așadar,
Începe să aplici aceste sfaturi, măcar pe rând, și vei putea să îți reduci cheltuielile la unul dintre capitolele cele mai semnificative ale bugetului familiei tale. Poate că la început ți se va părea că beneficiile sunt nesemnificative, însă dacă vei privi pe ansamblul unui an întreg, îți vei da seama că din banii economisiți ați putea să mergeți întreaga familie într-o minivacanță (low-cost, evident! 🙂 ).
Sursa foto Pixabay