FĂ-ŢI RAI DIN CE AI

10 obiective turistice gratis în New York – partea II

6.High Line – Grădinile suspendate ale New York-ului

O plimbare pe High Line este o experienţă fascinantă: la punctul de intrare te aștepți că sus vei găsi o stație de metrou aerian (cum sunt frecvent în New York), însă odată ajuns la înălțimea de 8 metri te vezi teleportat într-un parc minunat amenajat, prin care însă se mai întrevăd elemente ale căii ferate care a existat cândva aici. High Line este exemplul cel mai clar că atunci când comunitatea își dorește ceva cu adevărat, i se supun și politicienii și oamenii de afaceri. În anul 1929, Manhattan-ul s-a modernizat, realizându-se o cale ferată suspendată – the High Line. Aceasta era suspendată deasupra bulevardului, însă trecea și direct prin clădiri (marea majoritate clădiri de fabrici şi depozite). Începând cu anii ’50, traficul marfarelor a scăzut tot mai mult, astfel încât în anul 1980 pe High Line a trecut ultimul tren de marfă. Cu timpul, the High Line a devenit o ruină năpădită de buruieni, dar și un motiv de confruntări pentru locuitorii/proprietarii din zonă, (care doreau demolarea acesteia) cu grupurile care doreau păstrarea căii ferate pentru valoarea ei istorică.

După lungi dezbateri, procese și concursuri de idei, în anul 2009 a fost inaugurata Grădina High Line.

Pe High Line te poți plimba liniștit ca într-un parc obișnuit, doar că observi cumva că ești la 8 metri deasupra solului. Te poți așeza pe bănci sau platforme de plajă, poți admira plantele și pomii foarte bine îngrijite, care au din loc în loc placuțe cu informații detaliate despre specia respectivă. Dacă îți place arta, cu siguranță vei găsi câteva obiecte interesante la vânzătorii din pasaj, tot acolo unde te poți opri să iei o cafea sau o gustare. Dacă îți dorești, chiar poți face plajă în zona special amenajată, sau să stai și doar să admiri cum curge râul Hudson.

O stare destul de ciudată o ai atunci când „aleea” străbate clădirile construite atât de aproape încât poți vedea cu ușurință interiorul locuințelor, aceasta dovedind că High Line este și un parc de cartier pentru locuitorii din zonă.

 

Punctul de atracție pentru turiști îl reprezintă zona de pasaj peste bulevard, special amenajată încât să poți vedea șuvoaiele de mașini trecând pe sub tine și, eventual, să îți faci o poză stând în poziția lotus, având în fundal tumultul bulevardului la oră de vârf.

7.Roosvelt Island – o insulă de liniște și relaxare în tumultul New York-ului

Una dintre cele mai liniștite zone din centrul New York-ului este insula Roosvelt – ca dovadă că este foarte căutată din punct de vedere imobiliar de către cuplurile cu copii mici. Foarte interesant este modul cel mai facil de a ajunge pe insulă – cu telegondola (preț bilet 3,25 USD), însă există și o stație de metrou, bineînțeles. Dacă preferați, puteți ajunge pe insulă și cu feribotul, din punctele de plecare din cartierul Astoria, un bilet având prețul de 3,25 USD.

Insula o puteți străbate de la un capăt la altul în aproximativ o oră.

La extrema sudică veți avea privilegiul de a vă odihni pe digul special amenajat (Franklin Roosvelt Four Freedoms Park), care oferă o imagine panoramică asupra zonei și a East River. În extremitatea nordică a insulei se află parcul  vechiului Far – construit în 1872 (și care are, bineînțeles, o legendă). Dacă doriți să faceți niște fotografii spectaculoase, ideal ar fi să vizitați insula spre seară, astfel încât să puteți valorifica la maxim potențialul locului.

Tot pe insulă puteți vedea, dar nu vizita, ruinele casei familiei Bleckwell, cei care au fost proprietarii insulei până în anul 1828. Atunci insula a fost cumpărată de către municipalitate, pentru a amenaja aici  o serie de instituții care impuneau izolarea de comunitate – spital de boli infecțioase, azil pentru bolnavii psihic , închisoare. Din fericire, atmosfera care domnește acum pe insula Roosvelt nu mai amintește deloc de locuitorii de odinioară, totul fiind plin de calm și relaxare.

Iar dacă doriți să vă relaxați, cel mai indicat ar fi să vă așezați pe terasa sau pe peluza însorită de la Cornell Tech, să urmăriți cum plutesc bărcile pe East River și să degustați cel mai bun frozen-iogurt din lume.

8.Memorialul 9/11

Am considerat vizitarea Memorialului 9/11 un „must” al excursiei în SUA, deși evit pe cât pot locurile încărcate de suferință și amintiri dureroase. Memorialul 9/11 poate fi vizitat gratuit marțea după-amiază, când, începând cu ora 16:00 începe eliberarea biletelor de vizitare gratuite, pe principiul primul venit/primul servit. Vă trebuie ceva răbdare, întrucât după coada la bilete se mai așteaptă și la verificarea de securitate.

Trec peste orice ipoteze, speculații și scenarii – faptul cert și cumplit este că la World Trade Center au murit 3,000 de oameni nevinovați. Muzeul prezintă o multitudine de exponate – de la grinzile contorsionate ale clădirii, până la obiecte personale ale celor care aveau serviciul în cele două turnuri. Cred că și cel mai puternic bărbat va avea fiori pe șira spinării când aude înregistrarea convorbirii telefonice în care un soț își liniștește soția spunându-i: „Draga mea, am înțeles că a fost un atac. Stai liniștită, eu sunt în turnul celălalt. Te iubesc” Dar cu toții știm că și al doilea turn a fost atacat la scurt timp … iar el nu a supraviețuit.

Pe locul în care erau fundațiile celor două turnuri au fost construite două fântâni pătrate, placate cu marmură neagră, în care apa curge sub formă de cascadă către gaura ca un hău din mijlocul acestora. Pe parapeții celor două fântâni au fost înscrise în bronz numele tuturor victimelor atacurilor. Chiar și așezarea numelor pe plăcile de bronz nu a fost lăsată la voia întâmplării, acestea fiind grupate în funcție de cei cu care erau împreună în momentul în care au murit – colegi de birou, colegi de zbor, membri ai echipelor de pompieri. Sunt doar niște nume…însă în fiecare zi sunt așezate flori în dreptul numelor celor care și-ar fi serbat aniversarea…

9.MOMA – Museum of Modern Art

Orice iubitor de artă a auzit de muzeul MOMA din New York și și-ar dori să îl viziteze. Taxa de intrare însă este semnificativă pentru bugetul unui român de rând (25 USD), deci a trebuit găsită o soluție 🙂 MOMA are intrarea liberă Vinerea între orele 16:00 – 20:00. Bineînțeles că am izbucnit în râs când am văzut că rândul de așteptare nu numai că era cât toată strada, dar se prelungea și după colțul acesteia. Din fericire, totul decurge foarte repede, te simți ca și cum ai face o plimbare fooooaaarte încet.

Am două recomandări de făcut: lăsați bagajele mari la garderobă (altfel există riscul să fiți întorși din drum de agenții de securitate) și renunțați la vizită dacă nu suportați aglomerațiile de persoane sau spațiile mici (drumul până la etajele foarte populare se face efectiv într-o mare masă de oameni).

Dar și când ajungi la tablouri!!

10. Statuia Libertății

Am păstrat pentru final cireașa de pe tort – Lady Liberty

Statuia Libertății este simbolul Statelor Unite ale Americii și cu siguranță cel mai mare obiectiv turistic din New York. Deși recomand călduros să vă cumpărați bilete pentru vizitarea Statuii Libertății și a insulei Ellis (21 USD), este posibil ca bugetul să nu vă permită aceasta, sau pur și simplu să nu mai găsiți bilete (noi am luat biletele online cu câteva săptămâni înainte). Ca să nu fiți complet dezamăgiți, să știți că există o soluție și chiar e gratis! 🙂

Luați feribotul de la Battery Park către Staten Island și veți putea admira Statuia Libertății în toată frumusețea sa! Feribotul este gratis și e destinat pentru naveta locuitorilor insulei Staten, însă de cele mai multe ori turiștii sunt majoritari. Chiar dacă nu veți putea coborâ pe insulă să vedeți statuia de aproape, cu siguranță veți putea face câteva fotografii reușite, atât cu Statuia Libertății, cât și cu panorama Manhattan-ului.

Așadar, 10 obiective turistice absolut gratis în New York, pe care le puteți vizita în decursul a 3-4 zile, în funcție de cât de bine vă organizați programul zilnic, dar și de condiția fizică pe care o aveți.

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *