Acum ceva timp am citit un articol despre metoda de organizare KonMari și mi s-a părut deosebit de interesantă și în deplină armonie cu spiritul meu minimalist. Așa cum se întâmplă când ceva îți trezește interesul, am asimilat informațiile pe tema asta, ori de câte ori le-am gasit. Până când am realizat că de fapt japoneza KonMari este un fenomen al organizării, metoda sa este aplicată la nivel mondial , iar cartea sa Magia ordinii, este un best-seller internațional. Și pentru că informațiile trebuie luate de la sursă, iar traiul minimalist este pentru mine un obiectiv în sine, am citit și cartea Magia ordinii, despre care găsiți aici.
După studierea cărții cu creionul în mână și analiza metodelor de organizare prin filtrul meu personal, am desprins câteva idei care îmi sunt pe suflet.
1. FĂ ORDINE PE CATEGORII DE LUCRURI, NU PE CAMERE
Este o metodă de lucru ușor de implementat, și foarte logică. Atunci când faci ordine „pe camere” , așezi la loc obiectele care sunt în acea cameră, fără a realiza cât de multe lucruri ai, de fapt. Așa ajungi să îngrămădești sute de haine în dulap și zeci de „chestii diverse” prin debara. Dacă în loc de a face ordine pe camere (sufragerie, dormitor, bucătărie, baie) optezi pentru a reorganiza lucrurile pe categorii de obiecte (haine, cărți, documente, mărunțișuri, amintiri – acestea sunt categoriile propuse de Marie Kondo) vei putea să îți schimbi optica. Adevărul este că nu poți avea o imagine de ansamblu a CÂT DE MULTE LUCRURI AI decât dacă le pui grămadă în mijlocul casei. Dovada clară sunt cei trei saci de haine pe care le-am eliminat din dulap, deși la prima vedere dulapul meu părea perfect ordonat. Mai multe despre minimalist challange aici.
Ideea este să strângi toate lucrurile dintr-o anumită categorie (indiferent unde sunt depozitate) și să le pui în mijlocul camerei. Apoi să le sortezi. Și abia apoi să le depozitezi – ideal ar fi ca toate din aceeași categorie în același loc.
Cam așa arăta dulapul meu de haine înainte de restructurare.
În acest moment apare întrebarea cheie în funcție de care se face sortarea obiectelor.
2.OBIECTUL ACESTA ÎMI ADUCE BUCURIE?
Eiiii…aici intervine schimbarea majoră de strategie a metodei KonMari. Dacă în celelalte metode de organizare am întâlnit principii de genul: „am folosit în ultimul an?”, „imi trebuie cu adevarat?”, „cand cumperi un lucru nou, obligatoriu arunci unul vechi” ….. de data asta întrebarea este pur emotională: „îmi aduce bucurie să folosesc obiectul acesta?” Sincer, nu sunt deloc în concordanță cu metoda – unele lucruri îmi trebuie, nu îmi aduc bucurie. De exemplu, nu am nicio bucurie să curăț storcătorul de fructe, dar îmi trebuie. Pe de altă parte, dacă ai dubii dacă să păstrezi o rochie sau nu, gâdește-te dacă îți face plăcere să o porți. Dacă nu te simți mulțumită când o porți, cu siguranță că o să zacă în dulap, chiar dacă e măsura potrivită și este în ultimul trend.
Oricum, ca principiu de viață mi se pare minunat – să te înconjori doar de lucruri care îți aduc bucurie.
3.METODA DE ÎMPĂTURIRE A HAINELOR
Despre metoda de împăturire citisem cu mult timp în urmă, dar la acel moment nu prea am înțeles despre ce este vorba. Mi se părea că e doar o tipă ciudată care împăturește hainele până stau în picioare. Chiar nu vedeam rostul. Asta până am citit cartea, în care explică în amănunt modul de depozitare a hainelor pe vericală.
Marie Kondo propune împăturirea și depozitarea hainelor pe verticală, și nu în teanc, așa cum suntem noi obișnuiți.
Concret, împăturești hainele prin pliere, până când acestea pot sta în echilibru când le așezi în picioare. Astfel pliate le așezi în sertare sau în dulap.
Din punctul meu de vedere cele trei mari avantaje ale depozitării pe vericală sunt următoarele:
– utilizezi mult mai bine spațiul de depozitare, fără a mai lăsa locuri goale; poate nu mă crezi, dar te vei convinge dacă încerci
– ai toate hainele sub ochi și găsești ceea ce dorești dintr-o privire; astfel nu trebuie să tragi de teancuri sau să răscolești prin sertare până ajungi la haina dorită
– poți scoate hainele mai ușor din dulap/sertar; pot spune cu mâna pe inimă că așa este – când îmi amintesc cum răsturnam dimineața teancul de bluze, doar pentru că o alegeam fix pe cea de la baza lui, sunt 100% convinsă că metoda KonMari este exact ceea ce îmi trebuie; poți scoate orice haină în fix 2 secunde, fără să deranjezi nimic în dulap
Aceasta mi se pare o metodă perfectă pentru comodele cu sertare, dar poate fi adaptată pentru rafturile de dulap dacă folosești niște cutii de depozitare sau separatoare. Pentru început poți folosi câteva cutii de la pantofi, așa cum am făcut eu, pentru că am considerat că nu merită să investesc în cutii de depozitare dacă nu sunt convinsă de utilitatea acestui stil de aranjare a hainelor.
Din fericire, sunt perfect compatibilă cu el, deci voi pune în buget și niște cutii frumoase de depozitare pentru dulap.
Așa arată acum dulapul și sertarul de prosoape.
Mai jos vezi cum se împăturesc tricourile, pantalonii, puloverele sau lenjeria.
4.FIECARE LUCRU LA LOCUL SĂU
Un alt principiu de bază al metodei Kon Mari este că fiecare lucru are locul său bine determinat. Iar atunci când ai terminat să-l folosești, îl pui imediat la locul său. Asta parcă îmi aduce aminte de ce spunea mama în copilărie, cu „pune la loc” 🙂
Adevărul este că atunci când fiecare lucru are locul lui bine determinat, și lucrul odată folosit este așezat la loc, ordinea în casă este asigurată 100%.
Așadar,
Dacă ești o persoană căreia îi plac ordinea și rigoarea, sau dacă îți dorești să adopți un stil de viață minimalist, sunt convinsă că poți adopta această metodă de organizare, sau măcar câteva din principiile ei.
Please follow and like us: