Cu toții ne dorim să fim în formă, să mâncăm cât mai sănătos și să avem o viață echilibrată. De cele mai multe ori pentru un astfel de stil de viață se presupune că ar trebui să ne cheltuim banii pe abonamente la sala de fitness, sisteme inovative de gătit și alimente ecologice. Poate. Dar nu neapărat.
Cum să te menții în formă când nu ai bani pentru toate acestea?
Pentru că există și oameni cu venituri ceva mai reduse care și-ar dori să schimbe ceva în viața lor, am făcut mai jos o lista cu cinci decizii pe care le poți lua pentru a-ți ține angajamentul de viață sănătoasă când ai buget redus. Sunt cinci obiceiuri pe care le poți forma în familia ta, pentru a începe, cu pași mici, drumul către un stil de viață sănătos.
1. ȚINE UN JURNAL AL ALIMENTELOR ȘI ACTIVITĂȚII FIZICE
Când un specialist în nutriție mi-a spus că ar trebui să țin un jurnal a „tot ce bag în gură” am considerat că este o părere de extremist al alimentației sănătoase. Dar câtă dreptate avea: ai idee câte chestii mănânci într-o zi și nici măcar nu iei în calcul? Pentru că pur și simplu uiți sau mănânci pe grabă și ignori că ai făcut asta. Mi-am amintit de sfatul primit abia cu câtva timp în urmă, când problemele mele digestive au devenit atât de neplăcute încât îmi modificau stilul și calitatea vieții.
Dat fiind că în perioada de supraveghere a greutății aplicasem metoda jurnalului alimentar în agendă și nu fusesem multumită de rezultat, de data aceasta am ales varianta cea mai la îndemână – telefonul. Pentru că principala problemă era faptul că în timpul zilei uitai să notezi ceea ce ai mâncat. Telefonul îl ai întotdeauna la îndemână – deschizi NOTE și poți scrie în orice moment – între două emailuri sau cât aștepți la semafor. Dacă dorești, la sfârșit de săptămână, poți transcrie aceste informații într-o agendă. Pe care să o prezinți, eventual, medicului.
Te asigur că vei fi uimită de câte lucruri mănânci fără să îți dai seama: de la punguța de covrigei ronțăită în mașină, până la bucata de prăjitură de casă cu care te servește colega de birou și pe care nu poți să o refuzi. Și toate aceste calorii se adună, din păcate. Iar combinațiile alimentare nesănătoase pot face ravagii din punct de vedere al confortului abdominal.
Așadar, fie că alegi varianta pe hârtie, fie pe cea electronică, notează TOT ce mănânci, combinațiile alimentare, precum și cum te-ai simțit ulterior. Aceasta te va ajuta să îți dai seama și singură de numărul caloriilor consumate, precum și de alimentele la care ai intoleranță sau combinațiile care nu îți priesc. Eu așa am ajuns să realizez care sunt alimentele nepotrivite și să le evit, dar și că mă amăgeam singură „am mâncat puțin și sănătos” – nu era deloc așa.
În ceea ce privește mișcarea, am ales tot varianta electronică – orice smartphone are o aplicație (sau o poți instala gratuit) pentru monitorizarea pașilor pe care îi faci într-o zi. Iar dacă ajungi la 9500 de pași fă un efort și trage o fugă prin cartier până ajungi la 10,000 de pași. Yeey!!
Dacă bugetul îți permite, cumpără-ți o brățară fitness, nu foarte scumpă. În afară de numărarea pașilor, aceasta îți va monitoriza și alte activități fizice, precum și somnul. Acest tip de brățară are o funcție de „atenționare” pe care eu am setat-o pentru reamintire în ceea ce privește postura și băutul apei. Din 30 în 30 de minute brățara vibrează și îmi amintește să îmi îndrept postura la birou și să beau 3-4 guri de apă.
2. GĂSEȘTE O ACTIVITATE FIZICĂ PLĂCUTĂ
Nu știu alții cum sunt, dar eu cu mișcarea nu-s chiar prietenă. Este adevărat că unele probleme de sănătate nu-mi permit orice tip de mișcare, dar sunt convinsă că aș fi încălcat sfatul medicilor pentru plăcerea sportului, dacă voiam. Am încercat alergatul de dimineață prin parc, mișcarea la sală în toate combinațiile, dar nu funcționează. Sau o consider ineficientă. La un moment dat mi-am dat seama că străbăteam cu mașina jumătate de oraș aglomerat, pierdeam timpul cu schimbatul în vestiar și mergeam alert pe bandă o oră zilnic, pentru un tarif de 100 de lei/lună. Și așa mi-am dat seama că nu prea iese matematica: de ce să plătesc mersul pe jos într-o sală supraaglomerată, după ce mă enervez în trafic, când este mult mai eficient să merg pe jos la serviciu, fix 30+30 de minute zilnic. Trecând peste economia de bani și timp, am realizat că îmi pot stabili trasee plăcute, că pot admira lucrurile din jurul meu, singurul dezavantaj fiind că nu mai pot purta pantofii cu toc. Asta e! 🙂
Din când în când îmi place să fac exerciții după videouri youtube. Preferata mea este Tiffany Rothe, care are o gamă largă de exerciții, de la simplu la complex, după cum ne țin puterile. Incearcă lecția de balet pentru picioare – nici nu bănuiești că mișcările acelea grațioase pot fi atât de solicitante!!
Încearcă să îți faci o rutină a acestor sesiuni de exerciții, ca și cum ai avea programare la sală. Blochează-ți o oră în weekend și una în timpul săptămânii, atunci când știi că ai o zi mai puțin aglomerată. Și ține-te de program, atât cât e! Cât de puțin, tot e mai bine decât deloc.
3. ABONEAZĂ-TE LA BLOGURI ȘI PAGINI DE NUTRIȚIE/FITNESS
Este în firea lucrurilor să dorești a imita ceea ce vezi în mod constant. Dacă pe facebookul tău apar de treizeci de ori într-o zi rețete tradiționale pline de grăsimi și zahăr, probabilitatea să îți dorești să prepari una din acestea este foarte mare. Dacă însă nu vei mai urmări paginile de gospodine, ci te vei abona la cele de alimentație sănătoasă, fitness și diete, vei vedea cum prioritățile tale se schimbă.
Vei găsi rețete savuroase din ingrediente sănătoase, vei primi idei despre exerciții fizice diverse și, cel mai important, vei vedea exemple de persoane care au un stil de viață sănătos. Înscrie-te în grupuri de persoane care țin dietă și vei găsi motivație privind fotografiile înainte/după, care te vor convinge că se poate.
4. COLECȚIONEAZĂ REȚETE SĂNĂTOASE
Dacă dorești să faci o schimbare în stilul tău de viață, poți începe prin a mânca mai sănătos. Bineînțeles că trecerea nu trebuie să fie bruscă, pentru că atunci tentația de a renunța va fi cu atât mai mare. Nu poți să determini o persoană care mănâncă de o viață sarmale și ciorbă de afumătură să consume în mod constant salate și quinoa.
Pentru aceasta salvează și eventual printează rețete sănătoase pe care să le încerci. Salvează-le printr-un bookmark pe bara de lucru in folderul REȚETE SĂNĂTOASE, de exemplu, pe care să îl accesezi când este nevoie. Odată preparată, vei vedea dacă întrunește condițiile de bază (gust, timp de preparare, costuri) pentru a o păstra și pentru a o include în meniul familiei tale.
5. IA-ȚI MÂNCARE DE ACASĂ
Dacă tot discutăm despre rețete sănătoase, un element hotărâtor pentru o alimentație sănătoasă este pregătirea mesei pentru serviciu. Aceasta consider că este una dintre principalele schimbări pe care trebuie să le facă o familie în ceea ce privește sănătatea și bugetul său. Dacă îți iei mâncare de acasă, nu doar că vei elimina o importantă cheltuială în bugetul familiei, dar cu siguranță vei mânca mult mai sănătos. Oricât de ocupată ai fi , stabilește-ți o regulă din a pregăti masa pentru a doua zi la muncă. Folosește ingrediente naturale și cât mai puține produse prelucrate sau semipreparate din comerț. Astfel vei renunța la mâncatul de la fast food, sau la snacksurile ronțăite pe colțul biroului.
La prima vedere poate să pară greu de organizat un sistem de planificare a meniului săptămânal, însă este posibil. Dacă în weekend îți stabilești meniul pe săptămâna următoare și faci cumpărăturile în concordanță cu acesta, vei putea să jonglezi cu rețetele și să faci combinații cu acestea.
La o căutare mai detaliată pe google, vei putea găsi rețete variate, care pot fi adaptate pentru a fi luate în caserolă. Preferatele mele sunt salatele pregătite la borcan, așa-numitele masonjarsalads, ale căror rețete le găsești cu o simplă căutare google.
Așadar,
Începe cu ideea care crezi că va fi cel mai simplu de implementat – de exemplu să urmărești postările și blogurile de nutriție și fitness. Asta este cel mai ușor și cel mai plăcut – faci doar câteva căutari pe facebook și dai trei clicuri. Deja vei avea acces la o sumedenie de rețete sănătoase și gustoase, din care vei putea alege ce să încerci pentru masa de a doua zi la birou. E chiar simplu, nu? 🙂
Please follow and like us: