BANII CASEI ORGANIZARE

CUM SĂ IEI PRÂNZUL DE ACASĂ PENTRU SERVICIU – IDEI ȘI SOLUȚII

Dacă ai încercat sau măcar ți-ai propus să îți iei prânzul de acasă pentru serviciu, înseamnă că știi care sunt avantajele. În primul rând, știi ce mănânci – toate ingredientele le alegi tu, folosești metoda de gătire care ți se potrivește și elimini orice adaosuri nesănătoase (grăsimi, amidon, zahăr, e-uri). În al doilea rând – faci o importantă economie în bugetul familiei – fă un calcul simplu și vei vedea că banii dați pe fast-food / catering într-o lună ți-ar ajunge să gătești pentru întreaga familie. Ești așadar convinsă că ar fi o decizie foarte bună să iei prânzul la serviciu, însă te gândești că poate …

1. NU AM TIMP 

Aceasta este scuza cea mai des întâlnită în ceea ce privește renunțarea la pachetul de acasă. Dacă vei lăsa pregătirea pachetului pentru dimineața zilei respective, cu siguranță nu vei avea timp (decât dacă te trezești la 6:00, poate). Însă dacă te organizezi cu o seară înainte, vei vedea că în zece minute totul este gata. Da, știu, zece minute dimineața au cu totul altă valoare decât seara, nu? După cum am scris și aici, programul tău de seară este indicat să includă și activități care să ajute ziua următoare, printre care și pachetul de la muncă.
– pregătește sandvisul sau caserola cu o seară înainte, având grijă la alimentele pe care le folosești: dacă prepari o salată, este bine să pui dressingul pe fundul borcanului și frunzele de salată în stratul cel mai de sus, pentru a nu se inmuia; dacă faci un sandviș sățios, evită să folosești sosuri sau alimente zemoase, pentru că atunci pâinea se va inmuia și sandvisul nu va mai fi apetisant;
– fă-ți o rezervă de gustări sănătoase cu care să completezi meniul zilei: într-o după-amiază pregătește mai multe batoane de granola, din fulgi de ovăz și fructe uscate, cu adaos de semințe;  amestecă miez de nucă cu alune, migdale și fructe uscate, apoi porționează amestecul în pungute ziplock; coace într-o seară 2 tăvi de brioșe și pune-le în cutii speciale de prăjituri pentru a se păstra proaspete – vor fi un desert perfect.

2. NU AM CUM PĂSTRA PRANZUL

Păstrarea mâncării în condiții de siguranță poate fi o provocare, mai ales în perioada caldă a anului. O variantă de a rezolva această problema este achiziționarea unei mici genți cu strat termoizolator, în care mâncarea poate fi păstrată câteva ore. Bineînțeles că în geanta frigorifică preparatele vor fi puse reci, de la frigider. Eventual poți pune pe fundul genții un burete de vase care a fost udat, pus în congelator și apoi introdus într-o pungă ziplock. 
În cazul în care bugetul tău nu permite achiziționarea unei genți frigorifice, adaptează o geantă mică, eventual geanta de la kit-ul de bebeluș. Tapeteaz-o pe interior cu material termoizolant (de la o sacoșa termoizolantă de supermarket) și aplică metoda cu buretele congelat. În ultimă instanță, poți folosi folii compartimentate cu cuburi de gheață, pe care apoi le arunci.

3. ÎMI UIT MÂNCAREA ACASĂ

Dacă nu mi s-ar fi întâmplat și mie de câteva ori, aș fi zis că e o glumă. Dar, da, se întâmplă să uiți mâncarea în frigider sau pe masa din bucătărie. Și e cu atât mai frustrant, cu cât, odată ajuns la muncă, nu ai de unde cumpăra nimic decent de mâncat.
Cu timpul, îți va intra în rutină să faci kitul de dimineață (la mine caserola+bidonul de apă+termosul de cafea+fructele) și te vei obișnui că poșeta are și o anexă cu mâncare. Până atunci, poți aplica metoda verificată a biletului lipit pe ușa de ieșire: NU UITA PACHETUL + APA

4. MĂ ISPITESC COLEGII ȘI CEDEZ

Aceasta este într-adevăr o motivație care poate fi cu greu combătută, pentru că este de natură emoțională. Degeaba ai pregătit mâncarea decuseară, ai pus-o la rece și ai cărat-o în birou, dacă dorința ta de socializare este mai mare, sau nu poți rezista insistenței colegilor. 
Trebuie să dai dovadă de voință pentru a nu ceda ispitei și, totodată de mult tact, pentru a nu jigni colegii cu refuzul tău. Explică-le că este decizia ta de a mânca mai sănătos/a ține regim/a evita alergenii etc și roagă-i să nu mai insiste în a te chema cu ei la masă. 
În ultimă instanță, dacă se practică în birou comandarea mâncării de la firma de catering, fă în așa fel încât să nu ai cash în portofel. Ipoteza să aibă comisionarul un aparat POS este destul de redusă, iar tu nu accepți să împrumuți bani, așa-i?

5. FĂ-ȚI DE CAP DIN CÂND ÎN CÂND

Dacă ai fost cuminte toată săptămâna, îți poți permite să mănânci vinerea o jumătate de pizza cu colegii. Astfel vei păstra și o relație apropiată cu ei, dar vei avea și sentimentul unei zile în care te-ai răsfățat un pic.
În curând – o listă cu rețete potrivite pentru masa de prânz la serviciu.
Sursa foto – Pixabay

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *