BANII CASEI

Cum să cheltuiești mai puțin la supermarket – 20 de trucuri ale marketingului

 

Cum să cheltuiești mai puțin când în jurul tău sunt  atât de multe tentații? Dacă spui cu mâna pe inimă că intri în supermarket pentru a cumpăra doar o cutie de lapte și  ieși DOAR cu cutia de lapte, înseamnă că ești persoana cu cel mai mare autocontrol în ceea ce privește cumpărăturile. Sau doar ocolești adevărul 🙂

De cele mai multe ori însă, chiar dacă mergi la cumpărături știind clar ce trebuie să iei, foarte probabil vei ieși din supermarket cu mult mai multe produse decât ți-ai propus. Iar asta ni s-a întâmplat tuturor, într-o măsură mai mică sau mai mare.

Nu este în totalitate vina ta, și iată de ce: există discipline de specialitate în facultățile de marketing care se ocupă de comportamentul consumatorului (eu am avut un curs pe durata a cel puțin un an), și chiar multe lucrări de doctorat pornind de la această temă. Iar magazinele, de orice tip ar fi ele, valorifică informațiile obținute de cercetători, pentru a te determina să cumperi cantități mai mari sau produse care nu îți sunt neapărat necesare.

Cumpărarea în sine nu este neapărat ceva rău, însă îți poate afecta bugetul, (și așa dezechilibrat uneori) sau va duce la aruncarea nejustificată a produselor care nu mai sunt proaspete sau în termen de valabilitate.

Dacă însă vei cunoaște măcar câteva din strategiile aplicate de supermarketuri îți va fi mai ușor să eviți capcanele acestora și să nu mai cumperi doar pentru că produsele „ți-au căzut sub ochi”.

  1.AROME APETISANTE

Poate ai observat, sau poate nu, că în fiecare supermarket există foarte aproape de intrare un fast-food sau măcar un raion/ o vitrină cu produse de panificație/patiserie. Și toate miros atât de îmbietor și fără să îți dai seama ai pus 2-3 rulouri și chifle în punguțe. Chiar dacă le vei mânca mai târziu, ele și-au îndeplinit scopul: ție ți s-a făcut brusc foame și asta va conduce la dorința de a cumpăra mai multe produse alimentare. Este un fapt demonstrat științific – când îți este foame ai tendința de a cumpăra mai multă mâncare decât este nevoie în realitate.

Soluția – mănâncă bine înainte de a pleca la cumpărăturile saptămânale la supermarket.

  2.PROSPEȚIME, PROSPEȚIME

Una dintre preocupările angajaților de la raionul de legume-fructe este să asigure un aspect cât mai proaspăt produselor expuse. Ei bine, cum fac asta? Pur și simplu pulverizează apă pe produsele care încep să se pălească, pentru a le face să arate mai proaspete. Este normal, până la un punct, însă tu nu vrei să cumperi o salată care a fost „împrospătată” și ale cărei frunze se vor moleși atunci când o vei pune în frigider.

Soluția – uită-te cu atenție la produsele expuse și alege-le pe cele cu adevărat proaspete, sau măcar alege verdețurile care nu ți se vor strica în următoarele 12 ore din cauză că au fost „hidratate” puțin. Iar dacă le-ai cumpărat umede sau puse în pungi de plastic, atunci când ajungi acasă scoate-le din pungă și șterge-le înainte de a le pune în frigider. Altfel riști să se strice mult mai repede.

   3.PRODUSELE FELIATE/TĂIATE ȘI AMBALATE

E o chestie pe care eu nu o înțeleg – de ce ai cumpăra o folie de 300 g de pastramă feliată sau o pungă de salată tăiată, când prețul este mai mult decât dublu față de același produs în forma neprelucrată? Ok, pot înțelege că ești în deplasare și îți faci rapid un sandviș cu 5 felii de salam și o chiflă. Dar să cumperi o pungă de salată deja tăiată doar pentru că îți este lene să speli riguros niște frunze de lăptucă și să le tai din trei mișcări…asta mă depășește. Trecând peste prețul dublu, chiar ai încredere în modul cum a fost spălată salata aia? Cât privește produsele din carne, ai luat vreodată în calcul că după ce desigilezi folia, produsele își vor schimba culoarea în 24 de ore și cel mai probabil le vei arunca? Ok, poate trei-patru felii de salam nu sunt o mare pierdere, dar cumulat cu diferența de preț începe să se simtă.

Soluția – mai lasă lenea deoparte și feliază, taie, spală alimentele cumpărate. Mai ales dacă familia ta numără mai mult de doi membri.

   4.VÂNZAREA PRODUSELOR „LA PUNGĂ”

Poate nici măcar nu ai realizat asta, dar supermarketul câștigă de două ori atunci când tu cumperi produse oferite deja ambalate, „la pungă”.

Tu ai nevoie doar de 2 lămâi pentru săptămâna următoare, cât să le pui copiilor în ceai. Însă în magazin găsești plase preambalate cu 5 lămâi și vei cumpăra în varianta asta, pentru că nu ai alta. Pe de altă parte, mai mult ca sigur cel puțin una dintre lămâile din pungă va fi „defectă” – ori un pic stricată, ori deformată. Adică un produs care ar fi urmat să fie aruncat, reprezentând o pierdere pentru magazin. Să ne înțelegem – nu am nimic împotriva legumelor si fructelor „defecte”, ci sunt total de acord cu noul trend care ne încurajează să cumpărăm astfel de produse mai puțin aspectuoase, la un preț mai mic, pentru a reduce risipa alimentara. Însă aceasta trebuie să fie alegerea mea personală, nu o păcăleală din partea magazinului.

Soluția – nu mai cumpăra cantități nejustificate, doar pentru că așa le oferă supermarketul. Cu siguranță vei găsi de cumpărat două lămâi și la aprozarul de la colțul străzii.

   5.RAIONUL DE LACTATE AMPLASAT CÂT MAI DEPARTE DE INTRAREA ÎN MAGAZIN

Când am citit asta într-un articol am crezut că e doar o idee greșită, însă când am analizat situația în câteva magazine, mi-am dat seama că exact așa este. Strategia este simplă – aproape fiecare cumpărător are pe listă un produs de genul lapte/iaurt/brânză/unt/ouă, iar pentru a ajunge la ele va trebui să străbată multe alte raioane, de unde i se mai „lipesc” de mână câteva produse care sigur nu erau pe lista de cumpărături.

Soluția – mergi la cumpărături cu lista făcută de acasă și nu ceda tentațiilor 🙂

   6.MĂRCILE SCUMPE SUNT PE RAFT LA NIVELUL OCHILOR

Dacă tot vorbim de amplasarea produselor, cu siguranță ai remarcat că produsele de marcă, la care se face continuu reclamă, sunt așezate la nivelul ochilor. Singura decizie care îți rămâne să o iei este pe care dintre aceste mărci să o alegi. Astfel nici nu vei lua în calcul produsele mai ieftine nepromovate (sau brandul magazinului), care sunt amplasate pe rafturile cele mai de jos. Singura excepție o reprezintă produsele pentru copii, care sunt dispuse pe rafturi la nivelul ochilor copiilor, pentru că ei sunt consumatorii vizați.

Soluția – dă o șansă și produselor care nu au buget pentru reclamă la TV și apleacă-te zece secunde și către raftul de jos. Este foarte posibil să găsești produse mai ieftine și de calitate, ale unor producători mai mici, care și ei trebuie să supraviețuiască.

   7.DULCIURILE DE LA CASĂ

Dacă tot a venit vorba de dulciuri și cererile copiilor. Dulciurile de la casă nu sunt deloc așezate întâmplător acoloȘ tu ai obosit tot alergând cu căruțul printre rafturi, iar copiii și-au pierdut răbdarea demult. Iar timpul de așteptare pe loc este tot în favoarea magazinului – din patru persoane stând la rând am observat cel puțin una întinzând mâna către ceva dulce. Din păcate prevederea legală care interzicea magazinelor să expună dulciuri în zona caselor de marcat se pare că s-a pierdut pe traseu.

Soluția – stabilește cu copiii că se cumpără dulciuri doar de pe raion, unde au posibilitatea să aleagă, iar la casă au deja produsele în căruț și nu vor primi altele.

   8.CĂRUȚUL DE CUMPĂRĂTURI

La capitolul „căruț” pot spune că de multe ori acesta seamănă mai mult cu un vagonet. Și sunt familii care chiar și așa, tot îl umplu cu vârf. Ideea este că un căruț mare înseamnă mult loc de pus cumpărăturile, iar asta conduce direct la consecința „pusului în coș”. Magazinele știu că dacă nu mai ai unde pune produsele vei renunța la cumpărarea lor – de aceea se asigură că vei găsi doar cărucioare mari la intrare. Iar unele rețele de supermarketuri chiar renunțaseră la ideea de a avea coșuri la intrare, aparent din motive de aglomerare.

Soluția – atunci când intri în supermarket dotează-te cu un căruț mai mic, sau chiar un coș de cumpărături, în funcție de lista de acasă. Iar dacă știi că intri doar pentru două produse du-le în mână până la casă – așa sigur vei rezista tentațiilor.

   9.PREȚUL PER KILOGRAM

Una dintre strategiile distribuitorilor este „amețirea” clientului. Dacă, de exemplu, te afli în fața raftului cu lactate, vei avea de ales între cel puțin zece tipuri de iaurt, ambalat în pahare, caserole, bidoane etc. Exceptând părerea pe care o ai formată asupra unor mărci anume, chiar ești dezorientat cu atâtea variante propuse și vei alege fie după design, fie după ambalajul care ți se pare mai convenabil. Dar ai citit cu atenție ce scrie pe eticheta de la raft? Ai verificat care este prețul per kilogram? Pentru că diversele ambajale au diverse gramaje, pe care uneori nici măcar nu le poți bănui, datorită ambalajului prin care nu se vede. Și doar când ajungi acasă observi că de fapt caserola este pe sfert goală.

Este de la sine înțeles că prețul/kg al unui produs ambalat în cantitați mai mici va fi, evident, mai mare decât aceeași cantitate în ambalaj unitar, însă exemplul dat se referea la cantități similare însă ușor de confundat (850g/900g/950g/1,000g).

Pe de altă parte, de ce să cumperi 6 păhărele mici de iaurt, când poți turna din bidon în castronașe fix aceeași cantitate, însă la jumătate de preț. Să mai menționez și ambajajele care nu vor fi reciclate? 🙁

Soluția – alocă-ți zece secunde să citești eticheta de pe raft, pentru a verifica prețul/kilogram (specificat obligatoriu, conform legii)

   10.PREȚUL „MAGIC” – .99

Deși este o strategie aplicată de prin anul 1900, prețul „magic” cu ,99 încă are succes. Cumpărătorii, deși obișnuiți cu șmecheria psihologică, încă percep prețul ca fiind mai mic, deci un evident avantaj față de produsul expus alături pe raft. Din păcate funcționează chiar și în cazul în care produsul cu care se compară este de calitate mai bună, având un preț cu ,10 lei în plus, diferența fiind clar nesemnificativă.

Soluția – învață-te să rotunjești prețurile de tip ,99 „în plus” și să compari calitatea produselor.

 

În concluzie,

Fă-ți de acasă o listă de cumpărături și, pentru că acum știi trucurile supermarketurilor, rezistă ca un adevărat expert tuturor tentațiilor de a cheltui mai mult decât era în buget!!

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *