FĂ-ŢI RAI DIN CE AI ORGANIZARE

Viața fără televizor – cum „să te lași” de televizor în 5 pași

Numai cine a trăit înainte de 1989 știe ce înseamnă viața fără televizor și să tânjești după un film. Erau două ore de program în fiecare seară și ceva divertisment duminica. De aceea a fost de înțeles foamea nebună cu care românii în anii ’90 s-au repezit să privească la orice post tv, orice emisiune și orice reclamă. Și îmi amintesc cu nostalgie de perioada în care urmăream cu sfințenie Melrose Place, BeverlyHills 90210 și Friends :)) Pe vremea aceea aveam patru televizoare într-un apartament de trei camere,  care mergeau simultan pe posturi diferite și la noi în casă răsuna a studio de știri.

Anii au trecut și, fără să îmi dau seama, am ajuns să nu mă mai uit deloc la emisiunile tv. A fost un proces treptat, fără nicio impunere sau regulă, care a venit de la sine. Explicația constă în calitatea mai mult decât îndoielnică a emisiunilor difuzate, precum și încărcătura emoțională cu impact negativ a știrilor și a emisiunilor de dezbateri. Așa că am renunțat. Și singurele momente în care simt un mic regret sunt cele în care se poartă în jurul meu discuții despre anumite emisiuni și dive, iar eu am o privire tâmpă de călător în timp din Evul Mediu. Iar dacă întreb: „Dar cine e X-ulescu?” automat trebuie să dau și explicația lipsei mele de cultură tv.

Pentru că am fost întrebată cu multă mirare cum am reușit performanța de a nu mă mai uita la tv, am încercat să conștientizez care a fost procesul în sine, pentru a-l putea explica pe scurt și celor care „vor să se lase”.

1.Redu numărul de aparate tv din casă

Mă rog, la mine reducerea a venit pe cale juridică – prin divorț. Televizoarele chiar nu au fost motiv de discuție și partaj :)) La mutarea în noul apartament nu am pus pe lista de priorități la cumpărare niciun televizor nou, ci am folosit ce aveam în dotare.

Principiul scăderii pe cale naturală poate fi aplicat prin renunțarea la a cumpăra un aparat tv nou dacă s-a stricat cel vechi. Sau, și mai bine, la a nu înlocui un tv existent cu unul mai performant, oricât de mult ne-ar tenta ideea.

2.Elimină televizorul ca zgomot de fond

Ca marea majoritate a oamenilor, cum intram pe ușă de la serviciu, înhățam telecomanda și deschideam pe un  post  de știri sau divertisment. Televizorul „vorbea singur” cât timp îmi făceam treburile prin casă. Din când în când mai aruncam un ochi, când mi se părea ceva interesant, urmărind doar filmele sau emisiunile care mă interesau cu adevărat. Doar că obișnuința exista, iar în momentul în care aș fi renunțat la acest obicei, cu siguranță i-aș fi simțit lipsa. Așa că am înlocuit zgomotul televizorului cu muzica de pe telefon sau cu radioul ca sunete de fond în timp ce lucrez sau îmi fac treburile prin casă.

3.Redu treptat timpul petrecut în fața televizorului

Cu timpul, am ajuns să urmăresc grila programelor și să îmi stabilesc intervalul de timp petrecut în fața televizorului în funcție de filmele sau emisiunile care mă interesau în mod direct. Dar chiar și așa am constatat că pierdeam foarte mult timp cu reclamele care erau inserate în calupurile publicitare. Nu am calculat niciodată, dar am avut mereu impresia că la filmele de succes 25% din durată era acoperită de publicitate.  E adevărat, minutele reclamei pot fi folosite pentru a mai pune/scoate o tură de rufe la mașina de spălat, să mai verifici dacă a fiert ciorba sau să faci rapid un griș cu lapte. Dar parcă tot nu era în regulă. Cu atât mai mult cu cât la noul furnizor de tv prin cablu nu mai exista funcția de pauză cu derulare rapidă, care îmi permitea recuperarea timpului reclamei 🙂

Așadar, stabilește-ți filmele/emisiunile pe care vrei să le vezi și fă-ți programul în consecință, fără a aloca timp și emisiunilor de înainte/după. Iar programele pe care vrei să le vezi selectează-le după principiul: „Are o valoare artistică sau practică? Învăț ceva din asta? Îmi folosește la ceva?” Iar dacă răspunsul este NU, poate că ar fi bine să alegi altceva.

4.Înlocuitește privitul la televizor cu o altă activitate plăcută ție

Uitatul la tv este o activitate plăcută și relaxantă. Ce poate fi mai comod decât să stai tolănit pe canapea (eventual cu berea în mână) și să te uiți la niște emisiuni care nu îți solicită creierul prea mult. Doar că asta începe să se cunoască, după un timp. Este greu să renunți la ceva ce îți face plăcere (fumat, cafea, dulce, alcool), dar poți să găsești alternative ceva mai bune. Alege ceva ce îți place: citește, fă un pic de mișcare, grădinărește, întâlnește-te cu prietenii etc.

Nu știu dacă am făcut asta conștient, dar eu am ales să citesc / scriu, să mă ocup de plantele mele, să am mici proiecte DIY, să călătoresc, să mă văd cât pot de des cu prietenii  etc. Plăcerea vinovată rămâne în continuare urmăritul filmelor și serialelor, doar că o fac online, fără a fi dependentă de programul televiziunilor. Astfel, seara târziu, îmi permit un film bun sau 2-3 episoade dintr-un serial, pe care le urmăresc fără presiunea că le voi pierde dacă nu stau cu ochii lipiti de ecran  – în orice moment pot închide laptopul și să reiau în seara următoare.

5.Dă o nouă utilizare televizorului

Știu oameni care și-au aruncat pur și simplu televizorul. Sau l-au vândut. Eu am hotărât să îl păstrez, pentru că pot conecta la el laptopul (un cablu HDMI se montează în 5 secunde) pentru cazurile în care vreau să urmăresc un film pe ecran mare și nu pe cel micuț al laptopului. De asemenea, televizorul poate fi folosit pentru a instala jocurile copiilor, cu ajutorul cărora își pot dezvolta anumite abilități …… Sau se poate conecta laptopul pentru a face mișcare acasă cu clipuri de pe youtube (un exemplu găsiți aici)

Așadar,

Dacă tot ne străduim să ne organizăm mai bine timpul și să fim mai productivi, o primă acțiune în acest sens poate fi renunțarea la privitul televizorului. După părerea mea, emisiunile tv sunt o sursă de încrâncenare, răutate și vulgaritate dusă la extrem. Cu câteva excepții, foarte puține…

Sursa foto Pixabay

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *