Te trezești aproape în fiecare noapte din cauza nasului înfundat? Sau începi o criză de tuse la ora două dimineața, încât tușești cu fața ascunsă în perna ca să nu le strici somnul soțului și copiilor? Dacă nu este răceala de vină, atunci cel mai probabil este vorba de alergie. Boală care a început să te afecteze treptat, fără să îți dai seama, punând simptomele pe seama frigului, a unei băuturi reci sau cel mult a prafului stârnit atunci când faci curat. Iar viața cu alergii nu este ușoară deloc.
Din păcate, numărul persoanelor alergice este din ce în ce mai mare și în continuă creștere. Un studiu efectuat în SUA a arătat că cel putin 50 de milioane de americani au diverse tipuri de alergii, iar rinitele alergice afectează 6 milioane de copii si 20 milioane de adulti. (National Center for Health Statistics. FastStats: Allergies and Hay Fever – martie 2018).
Dintr-un sondaj efectuat in 2011 în Marea Britanie a rezultat că din cei peste 12 milioane de alergici, trei sferturi sufereau din cauza expunerii la praf (acarienii de praf), substanțe chimice, animale de casă, polen și mucegai. Un aspect deosebit de important este acela că 60% din cei chestionați erau de părere că simptomele alergiilor se agravau în dormitor.
Deoarece una dintre principalele cauze ale alergiilor este praful, sau mai corect spus, excrementele acarienilor de praf, principala măsură pe care o putem lua este să reducem praful din casă și în special din dormitor. Iată mai jos câteva idei cu efect garantat în eliminarea surselor de praf în dormitor.
1.ELIMINĂ DECORAȚIUNILE
Elimină toate decorațiunile, bibelourile și aranjamentele florale în care se strânge praful. Oricât de mult le-ai curăța vor menține praf care îți va genera accese de tuse etc. Chiar dacă au valoare sentimentală, va trebui să iei această decizie care este importantă pentru sănătatea ta. Dacă îți este atât de greu să te desparți de ele, mută-le într-o altă cameră, în care petreci mai puțin timp.La mine în dormitor există doar patru obiecte de decor, dintre care trei sunt vaze înalte din sticlă, iar a patra o statuetă africană. Suprafețele pe care se poate depune praful sunt foarte reduse, pot fi șerse ușor și nu au zone in care praful să se acumuleze.
2.RENUNȚĂ LA COVOARE
Din păcate, în covoarele noastre se strânge foarte mult praf, oricât de mult le-am aspira. Mai ales dacă sunt cu firul lung sau cu țesătura foarte deasă. Cu atât mai mult dacă aceste covoare acoperă zone întinse, unde este greu de ajuns cu aspiratorul – sub pat, sub dulap sau comodă. Acestea vor trebui eliminate sau măcar înlocuite cu carpete mici, cu structura tip țesătura (nu buclate sau cu fire tăiate). Acestea vor putea fi scuturate cu ușurință sau spălate (cine are tupeu, chiar în mașina de spălat rufe).
Întrucât în dormitor aveam două bucăți de mochetă cu firul lung, perfect adunător de praf, a trebuit să renunț la ele, chiar dacă dimensiunile permiteau spălarea periodică în cada din baie. Am optat pentru a pune în fața patului un covoraș cu textura subțire , mai mult pentru designul interior. Și pentru că nu îmi place să simt podeaua rece când cobor dimineața din pat, recunosc.
3.ÎNLOCUIEȘTE DRAPERIILE ȘI HUSELE
Dacă în dormitorul tău draperiile și husele sunt confecționate din materiale care rețin praful, sau care sunt greu de spălat, cel mai bine ar fi să le înlocuiești cu unele din textile mai fluide, care pot fi mai ușor de spălat sau măcar de scuturat. Dintre materialele neindicate sunt: catifeaua, bucle-ul, imitațiile de blană sau blana naturală, orice material cu textură pufoasă în care se adună praful. Pot fi folosite în schimb țesăturile de bumbac, in, mătase, satin.
Deși mi-a părut foarte rău după pledul alb din imitație de blană, a trebuit să renunț la el, în ciuda aspectului scandinav pe care îl aducea dormitorului meu. Am optat pentru o husă matlasata din material lucios, alternativ cu un pled colorat. Acestea sunt destul de ușor de scuturat, iar în ultimă instanță sunt spălate individual în mașina de rufe.
4.ACHIZIȚIONEAZĂ PERNE ȘI PILOTE DIN MATERIALE HIPOALERGENICE
Include treptat în bugetul familiei cheltuieli cu achizitionarea unor perne și pilote confecționate din materiale hipoalergenice. În afară de faptul că acarienii preferă să trăiască în puful și penele din perne, un aspect esențial este că pernele și pilotele hipoalergenice pot fi spălate la 60 de grade, temperatură la care acarienii mor.
5.ELIBEREAZĂ DORMITORUL DE OBIECTELE CARE NU SUNT STRICT NECESARE
Orice obiect pe care se depune praful este contraindicat. Păstrează in dormitor esențialul: pat, dulap de haine, noptiere și o comodă. Cel mult niște rafturi cu cutii de depozitare în care să păstrezi obiectele necesare care nu au loc în interiorul mobilei: bijuterii, cosmetice, medicamentele zilnice etc Astfel, cu cât vor fi mai puține obiecte de curățat, cu atât mai ușor îți va fi să elimini praful – în 5 minute ștergi mobila cu o lavetă, iar în alte 5 mop-uiești parchetul.
Eu am ajuns la această concluzie după ce m-am luptat o perioadă cu depunerea prafului. Încă nu m-am lămurit de unde „izvora”, în condițiile în care plec dimineața din casă și intru seara, nu am copii mici/animale de companie care să facă mizerie și nici nu intru încălțată prin toată casa. O explicație ar putea fi mania mea pentru aerisit – praful să intre pe fereastră, chiar dacă locuiesc într-o zonă mai puțin circulată și cu ceva vegetație în jur.
6.PUNE O PLASĂ DEASĂ LA FEREASTRA PE UNDE AERISEȘTI
Legat de mania mea pentru aerisire, o soluție a fost montarea unei plase fine la fereastra de la dormitor. Scopul inițial era de a opri țânțarii să intre în casă, însă am observat că a oprit și foarte mult praf (două dintr-o lovitură – yeey!!). Este un model de plasă care arată ca un tifon din material plastic, se decupează la dimensiunea dorită și se atașează de tocul ferestrei cu bandă adezivă tip scai. De aceea este foarte ușor de detașat, spălat rapid la mână și apoi de reatașat la geam (chiar și udă fiind)
7.AI GRIJĂ CE PLANTE PUI ÎN DORMITOR
Există o serie de plante care fie acumulează praful, fie au flori cu polen, fie pot emana substanțe alergene în mediu. Este bine să te documentezi înainte de a pune o anumită plantă în dormitor. După părerea specialiștilor, unele plante potrivite în camerele de dormit, și care ar avea și capacitatea de a atrage toxinele din aer, ar fi următoarele: Sansevieria – limba soacrei, spathiphyllum – crinul pacii, dracaena, pothos, filodendron.
Chiar dacă nu avem cunoștințe aprofundate în domeniu, este destul de logic să nu pui în dormitor plante cu frunze care nu se pot curăța.
8.NU INTRA CU HAINELE DE AFARĂ ÎN DORMITOR
Știu că pare o regulă de bun simț, însă specialiștii alergologi ne sfătuiesc ca, în perioada alergiilor la polen, să ne schimbăm de hainele de stradă imediat ce intrăm în casă. Mai mult decât atât, indicat ar fi să facem un duș și să spălăm și părul, întrucât pe pielea și părul nostru se adună o cantitate importantă de polen. În condițiile în care îl ducem în așternuturile de pat din dormitor, șansele să avem manifestări alergice peste noapte vor crește.
9.AI GRIJĂ LA MAȘINĂ
Dacă știi că ai oproblemă cu alergiile la praf și polen renunță la a mai merge cu geamul deschis la mașină. Oricât de mult ți-ar plăcea să îți bată vântul în plete. Din păcate străzile noastre sunt cumplit de murdare, iar la orele de vârf norii de praf sunt vizibili deasupra arterelor principale.
Și încă ceva – schimbă periodic filtrul de polen la mașină. Nu este un moft, ci o necesitate. Mai ales dacă petreci mult timp în mașină.
Așadar,
Deși pot să pară niște lucruri simple, de cele mai multe ori le trecem cu vederea, fără a ne da seama că au o influență negativă asupra stării noastre de sănătate. Chiar dacă medicul vostru alergolog nu vi le-a detaliat și nici voi nu ați avut timp să studiați pe dr.”Google”, încercați să faceți aceste schimbări în dormitorul vostru și veți observa îmbunătățirea simptomelor alergice.