ORGANIZARE

10 motive pentru care nu ai niciodată ordine în casă

Cum pot unii oameni să aibă casa mereu ordonată și îngrijită, chiar dacă nu arată ca într-un catalog IKEA?  Ai fost de curând într-o vizită neprogramată la niște rude și toate lucrurile erau la locul lor, nu era nimic lăsat vraiște, având totuși sentimentul că ai intrat într-o casă de om și nu într-o expoziție de mobilă. Cum reușesc ei? Ce fac ei special? De ce la tine acasă pare că este permanent dezordine, deși îți dai silința cât poți de mult? Nu te blama singură, e posibil să nu fie în totalitate vina ta. Iată mai jos zece motive pentru care nu ai niciodată ordine în casă, precum și câteva soluții care îți pot fi de ajutor.

1. Nu are fiecare obiect locul său bine stabilit

Dacă nu ai stabilit un spațiu bine determinat pentru fiecare lucru sau categorie de lucruri, motivele invocate de tine pot fi:

  • tocmai l-am cumpărat/primit și nu știu unde să-l pun;
  • eu nu pun niciodată un lucru în același loc de două ori;
  • le-aș pune în ordine, dar chiar nu știu cu ce să încep

Soluția: găsește un loc potrivit pentru fiecare lucru care stă aruncat prin casă, fie că aplici metoda Kon-Mari, fie prin alocarea unui buget de timp zilnic (10-15 minute) pentru punerea în ordine; totul dublat de autodisciplina de a nu mai lăsa lucrurile la întâmplare; este adevărat că pare greu, dar cu un pic de efort poți reuși să îți formezi acest obicei; și NU, nu pune lucrurile într-un loc „provizoriu” – de ce mai multe ori acolo vor rămâne.

2. Este posibil, chiar și dacă ai stabilit un loc pentru fiecare lucru, să nu reușești să menții ordinea

 

Obiectul fie este prea sus, fie este prea aglomerat raftul, ajungi greu la el etc, iar tu îți vei spune:

  • îmi este atât de greu să ajung la locul în care trebuie să le pun
  • este așa de aglomerat raftul pe care stă, încât nu îi mai găsesc locul
  • ar trebui să mă duc în debara/cămară/balcon – mai bine îl las aici, poate mai trebuie

Soluția: stabilește locul de depozitat în zone convenabile, la care îți este relativ ușor de ajuns; fă o analiză a frecvenței cu care folosești anumite obiecte și a celor care rămân de obicei în dezordine, apoi schimbă locul în care le păstrezi – cele folosite mai rar trebuie puse în locuri mai greu accesibile, iar cele pe care le utilizezi în mod curent astfel încât să le ai la îndemână. De exemplu, eu am montat un cuier mic autoadeziv pe peretele din baie, unde stă atârnat uscătorul de păr, pentru că era nepractic să merg să îl iau din debara. La fel și în cazul scândurii de călcat, care acum stă ascunsă în bucătărie, după frigider, unde este mult mai ușor să o plasez, decât să o duc până în debara.

3. Sistemul de organizare stabilit de tine este prea complicat

 

Poate că tu ai pus la punct un sistem de organizare care aparent este perfect, dar în realitate este complicat și nefuncțional, generând situații de genul:

  • am cutii de depozitare în care am pus cutii mai mici cu diverse chestii;
  • am bibliorafturi diferite pentru fiecare tip de facturi și documente ale casei;
  • am o cutie în care țin mixerul și toate componentele anexe

Am întâlnit persoane care pun facturile de utilități pe fiecare categorie într-un dosar separat, aceste dosare sunt puse într-un biblioraft, iar biblioraftul într-ul dulap. Este de la sine înțeles că punerea în ordine a facturilor va fi un proces destul de laborios, iar aceste vor rămâne înșirate prin sertare.

Sau există un sertar în care se găsesc cutii de mercerie, în care sunt alte cutii cu nasturi, capse, bentițe, eventual organizate pe culori. Bineînțeles că îți ia zece minute să pui un nasture la locul lui și mai bine îl lași pe un raft „până i-o veni ziua”, nu?

Soluția:

– identifică zonele în care te confrunți cu aceste probleme: facturi/documente de bancă, mercerie, lenjerie/șosete, ustensile de bucătărie;

– simplifică sistemul de depozitare, astfel încât să includă maxim 1-2 pași; spre exemplu, analizează varianta 1, în care cauți perforatorul, perforezi factura, scoți biblioraftul din dulap, scoți dosarul din biblioraft, pui factura în dosar, pui dosarul în biblioraft, pui biblioraftul în dulap, pui perforatorul la loc și varianta 2 (pe care o utilizez eu) scoți din dulap mapa cu elastic, pui în mapă factura în teancul cu facturi similare, prinse într-o agrafă de birou mare, pui mapa în dulap; care variantă e mai simplă? (și nu uita să arunci facturile după un timp, că nu ești depozit de la arhivele naționale);

– dacă este cazul, cumpără cutii de depozitare compartimentate în care să ții obiectele mici, sau fă singură unele foarte drăguțe, așa cum poți învăța aici

4. Ai prea multe lucruri și prea puțin spațiu

Este unul dintre motivele foarte des întâlnite, întrucât tendința de a aduna lucruri este absolut firească pentru multe persoane.

Motivele invocate pot fi:

  • nu mă pot despărți de anumite lucruri;
  • chiar îmi trebuie, sau poate îmi vor trebui cândva;
  • voi amenaja un dulap pe balcon/o boxă la subsol în care voi pune lucrurile pe care nu le mai folosesc;
  • știam că aveam o geacă de ski, dar chiar nu mai țineam minte unde am pus-o, iar asta era la ofertă 🙁

Soluția: scapă de toate obiectele pe care nu le mai folosești și începe cu zona în care știi că e cel mai sensibil: dulapul de haine, dulapul cu accesorii de bucătărie etc; folosește oricare dintre metodele care ți se potrivește: KonMari, provocarea de 30 de zile, sau atacarea zonelor pe rând.

Reține că nu este suficient să scapi de obiectele pe care nu le mai folosești, ci să îți iei angajamentul să nu mai cumperi nimic fără o analiză rațională.

5. Lași „la vedere” ca să nu uiți

Personal, fac parte din categoria celor care își fac  un TO-DO list, însă am întâlnit și persoane care pur și simplu nu pot funcționa dacă nu au întinse pe birou toate lucrările în curs. Ca să nu mai vorbim de post-it-urile lipite peste tot.

Motivele pot fi următoarele:

  • trebuie să am „sub ochi” ca să fac;
  • dacă pun deoparte, este uitat pentru totdeauna.

Soluția: învață să folosești o agendă, un planner, iar dacă ai curaj și te pricepi la tehnologie – o aplicație; alegerea este a ta; într-un planner poți include activitățile care au un termen prestabilit: RCA la mașină, verificarea la centrala termică, eventuale programări la doctor, eventuale cursuri sau deplasări prestabilite, scandența lunară a facturilor, ratelor bancare etc

Totodată, vei înscrie sarcinile pe care le ai de rezolvat, chiar dacă nu au o dată prestabilită: de dat telefoane, emailuri, de făcut programări etc

Folosirea unui planner este primul pas spre a începe să folosești metoda „blocării timpului”, care îți poate asigura o mai eficientă utilizare a timpului și a atingerii obiectivelor.

6. Membri de familie dezordonați

Oricât te-ai strădui tu să faci și să menții ordinea, dacă există în casă un „dezordonat” care lasă totul vraiște în urmă, îți ruinează toate eforturile și îți subminează toate bunele intenții. Trebuie să recunosc, din proprie experiență, că este foarte frustrant.

Motivele sunt următoarele:

  • de ce să mă mai chinui eu, dacă el/ea/ei strică tot ce fac?
  • m-am săturat să mă cert cu el pe subiectul păstrării ordinii, dusului șosetelor la baie etc

Soluție: aplică principiul „schimbă ce poți schimba, acceptă ceea ce nu poți schimba” pentru că vei reuși doar printr-o minune să transformi un soț dezordonat într-unul care are grijă de lucrurile sale (mai ales dacă nu ai implementat măsura în primii ani de conviețuire, când se mai putea modela câte ceva); însă poți să impui treptat o serie de reguli și de constrângeri, mai ales în ceea ce privește copiii; și nu uita – copiii fac ceea ce văd în jur, deci tu ești cel mai bun exemplu; reține că de multe ori tu greșești cedând, atunci când faci ordine în camera copilului, sau când îi cauți soțului cravata/cureaua, pentru că ei sunt prea leneși să o facă. Găsești punctele sensibile în care poți lucra cu fiecare. De exemplu, eu am „plantat”  un gândac de bucătărie mort în camera copilului, iar descoperirea lui a avut ca efect imediat înlăturarea tuturor ambalajelor și resturilor alimentare care ar fi putut atrage vizitatorii nepoftiți. Pentru că știam că îi este foarte silă de gândaci. Smart, nu? 🙂

7. Nu îți place să faci ordine

Până la urmă este cât se poate de firesc și explicabil să nu îți placă să faci ordine. Nu trebuie să se simți vinovată de asta, pentru că nu este chiar o distracție, iar dacă o faci fără chef, ajunge să fie o corvoadă.

Explicațiile pot fi următoarele:

  • e bine așa cum e, nu vad de ce ar trebui să mă organizez altfel;
  • de ce să mai pun un lucru la locul lui, dacă tot urmează să îl folosesc peste un timp;
  • de ce să mai strâng patul, dacă tot îl fac peste 12 ore

Oricât ar părea de ciudat, mie îmi place să fac ordine, pentru că lucrurile lăsate vraiște îmi dau o senzație de haos și nesiguranță. Pe de altă parte, am un sentiment plăcut de mândrie și bucurie când mă uit la camera sclipind de curățenie, frumos decorată și mirosind a proaspăt. Recunosc, nu totdeauna mă simt „cu chef de”, dar de cele mai multe ori mă automotivez printr-o recompensă ulterioară îndeplinirii misiunii.

Soluția:

  • schimbă-ți atitudinea! începe cu gândul la rezultatul final: o cameră ordonată mirosind a curat, o bucătărie sclipind de curățenie, o cămară perfect organizată în care vei găsi dintr-o privire tot ceea ce ai nevoie;
  • stabilește un interval de timp alocat ordinii și curățeniei și respectă-l – nici mai mult, nici mai puțin; așa vei reuși să îți faci treaba într-un timp dat, fără să te lălăi prea mult dar și fără să renunți din superficialitate;
  • automotivează-te! după ce termin ordinea o să stau să citesc în fotoliul meu preferat, sau o să îmi permit să beau o cafea în balconul meu frumos organizat, cu flori multicolore (care pot fi chiar ieftine: petunii, gura-leului, zorele, mușcate)
  • stabilește care este sarcina cea mai neplăcută (dar nu mare consumatoare de timp) și rezolv-o prima; vei vedea că parcă ai mai mult spor după ce știi că ai terminat treaba care îți displăcea maxim.

8. Ești foarte atașată emoțional de lucrurile tale

 

Specialiștii confirmă faptul că există o marjă foarte largă în ceea ce privește gradul de atașament față de bunurile proprii: de la imposibilitatea de a se detașa de lucruri indiferent de vechimea și starea acestora, până la a oferi cadou fără resentimente un obiect care tocmai a fost primit sau cumpărat. Explicații există, de la o copilărie trăită în lipsuri, pierderea unei persoane dragi, sau acoperirea unor goluri sufletești prin cumpărarea de obiecte diverse. Până la urmă, nimeni nu trebuie să fie blamat pentru asta, doar că este total nepractic să păstrezi toate bunurile pe care le-ai primit, cumpărat sau moștenit.

Motivele pot fi:

  • dar chiar nu pot renunța la asta – este primit de la soțul meu, moștenit de la părinți, purtat la nuntă etc
  • mobila asta/fierul ăsta de călcat/oglinda asta le am de când m-am măritat, de ce să le arunc dacă sunt încă bune?

Soluția:

  • fiind un aspect emoțional, implică alegeri dificile din punct de vedere afectiv; un punct de plecare ar fi să începi să elimini lucrurile de care nu ești foarte legată sentimental, care nu sunt de niciun folos și nu au nici o valoare materială semnificativă; încearcă să elimini treptat obiectele pe care nu le utilizezi: bibelouri, decorațiuni, aparate electrocasnice vechi, cărți pe care nu le mai citești;
  • dacă ai obiecte pe care nu le mai folosești dar despre care știi că au valoare financiară, încearcă să le valorifici, eliminând astfel sentimentul de pierdere care ne încearcă atunci când aruncăm ceva;
  • dacă vrei să scapi de sentimentul de vinovăție poți încerca să donezi lucrurile pe care nu le mai folosești – astfel știi că cineva se va bucura de ele și ajung să fie de folos.

9. Nu îți este clar ce îți dorești

Dacă doar îți dorești să ai o casă ordonată și frumos decorată, așa, ca la IKEA, dar nu faci nimic în sensul acesta, este degeaba.

Motivele pot fi următoarele:

  • așa m-am obișnuit și nu am chef să mă schimb;
  • de ce să îl arunc dacă funcționează, deși este vechi și mai am unul?
  • pantofii ăștia sunt buni, deși cam demodați – totuși de ce să îi arunc?

Soluția:

  • stabilește-ți obiective clare, nu doar idei de ansamblu: să eliberez două rafturi din dulap/ debara/ cămară, să donez cărțile din perioada școlii;
  • stabilește intervale de timp bine determinate în care să faci aceste operațiuni: fie zilnic, fie o anumită zi din săptămână, fie câteva zile la un interval mai mare de timp pentru o acțiune de anvergură (pod, beci, debara);
  • sortează lucrurile după criteriile DE PĂSTRAT / DE DONAT / DE ARUNCAT;
  • ce e de aruncat – aruncă, ce e de donat – donează; nu mai păstra nimic „în așteptare” pentru că există riscul ca lucrurile să ajungă din nou în vechiul loc;
  • scopul final al acțiunilor tale este de a a avea doar lucrurile necesare așezate astfel încât să le poți utiliza cu ușurință, fără a fi îngrămădite.

10. Ești o fire boemă, dezordinea nu te deranjează deloc

 

Dacă firea ta este de artist boem, iar dezordinea din jurul tău nu te deranjează nicicum putem spune că totul este perfect. Pot să apară mici sincope când trebuie să îți găsești niște documente importante, sau eșarfa, sau echipamentul de ski sau, sau… Dar probabil nu este prima dată când te confrunți cu aceste probleme, pentru că dezordonată ai fost de când te știi.

Motivele pot fi:

  • eu nu pierd vremea cu făcutul ordinii și curățeniei;
  • cui nu-i place să nu vină la mine;
  • asta-s eu, n-am ce să fac;

Soluția:

Fă un efort și stabilește locuri precise pentru lucrurile cu adevărat importante: documentele casei, documente de studii, carduri etc – pentru că pot fi esențiale în anumite momente, iar înlocuirea lor cere timp și bani.

Pune-ți lucrurile de folosință zilnică într-o ordine relativă, care să te ajute să le găsești mai ușor – implementarea unei rutine este benefică chiar și pentru un spirit boem.

Problemele apar abia atunci când va fi nevoie să conviețuiești cu cineva, fie coleg, fie partener. Abia atunci vei începe să implementezi o parte din sfaturile pe care le-ai citit mai sus.

Așadar,

Dacă te-ai regăsit prin poveștile de mai sus, acum ți-ai dat seama deja că poți să schimbi treptat câte ceva în modul în care te organizezi. Aplicând pe rând soluțiile propuse, cu răbdare și un pic de voință, vei reuși  ca în scurt timp să ai o casă ordonată și primitoare fără să faci eforturi extraordinare.

sursa foto pixabay

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *