Să fim sinceri: fiecare din noi mai „călcăm pe bec” când vine vorba de risipirea energiei electrice. Pentru că în vârtejul vieților noastre nu ne preocupă irosirea resurselor planetei. (Doar dacă suntem susținători ai Gretei Thunberg, ceea ce este cu totul altă poveste). Reducerea consumului de energie nu se referă doar la salvarea planetei, ci și la salvarea unor bani din portofel. Așadar, hai să privim implementarea acestor metode de economisire a energiei electrice nu din punctul de vedere al salvatorilor planetei, ci dintr-un motiv mult mai egoist: fiecare kilowatt neconsumat înseamnă o factură mai mică la energie.
Să vedem ce mici schimbări putem face în casă pentru a consuma mai puțină energie electrică.
Iluminatul casei
1.Înlocuieşte becurile incandescente cu becuri economice fluorescente sau becuri cu LED, care consumă cu până la 75% mai puţină energie decât cele incandescente. Dacă ți se pare că au un preț prea mare, gândește-te la faptul că vei face o economie pe termen lung la energia electrică. (Îmi amintesc ce față am avut când am realizat că am de plătit pe opt becuri economice cât pe o lustră 🙂 ) Ia în calcul să cumperi becurile necesare treptat, incluzând achiziția a câte două becuri economice în bugetul lunar, până reușești să le înlocuiești pe toate. Prima dată schimbă becurile în camerele unde știi că se petrece cel mai mult timp cu lumina aprinsă. În magazin, sfătuiește-te cu vânzătorul, pentru că sunt mai multe tipuri de becuri economice (putere, lumină caldă/rece, dimensiune, model), astfel încât să le alegi pe cele potrivite casei tale și corpurilor de iluminat pe care le folosești. Păstrează factura! Becurile economice au în general o perioadă de garanție de doi ani (perioada de garanție poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de producător).
2.Analizează posibilitatea de a amplasa mai multe surse de lumină într-o încăpere, în loc de o singură lumină centrală cu mai multă putere în waţi. O veioză pe noptieră sau lângă canapeaua unde citești. O lampă pe biroul copilului, care să îi asigure lumina venind din partea stângă. Un sistem de iluminare a blatului de lucru din bucătărie, pe care să îl utilizezi pentru a vedea mai bine, fără a aprinde plafoniera.
3.Stinge becul când ieși din cameră! Ce mai sfat, nu? Știu că pare de bun simț, însă de cele mai multe ori uităm să facem asta. Deși mi-am impus respectarea acestei reguli, tot mai am scăpări. Și mă apucă râsul, pentru că știu familii care au stabilit un regulament clar, cu pedepse financiare pentru copii dacă își lasă lumina aprinsă în cameră. Ar cam trebui să pun și eu un leu în „borcanul de energie” dacă uit lumina aprinsă 🙂
4.Dacă locuiești la casă instalează becuri cu senzor de mişcare în faţa casei. Dacă locuiești la bloc stabiliți cu vecinii să instalați un sistem de senzori de mișcare pe casa scării. Poate că inițial veți avea vecini reticenți (cum a fost cazul nostru), însă în final vor fi încântați când vor vedea lista de plată.
5.În grădină sau în balcon folosește lămpile solare, pe care le poți găsi în magazinele de bricolaj într-o sumedenie de modele, unele mai drăguțe decât altele.
Electrocasnicele
6.Dacă ai decis să îți cumperi sau să înlocuiești un aparat electrocasnic (frigider, mașină de spălat, congelator etc) alege un produs care este marcat cu eticheta de „clasa de energie” A , care înseamnă că aparatul are un consum de energie scăzut. Documentează-te asupra diferențelor de consum ale unor produse similare care sunt din clasa a, A+, A++ și fă un calcul asupra economiei pe care o faci pe termen lung la utilizarea efectivă a acestuia, comparativ cu diferența de preț la achiziționare. Ca idee, este sensibilă diferența de consum a două tipuri de mașini de spălat din clase energetice diferite dacă luăm în calcul utilizarea acestora într-o familie cu trei copii școlari, față de folosirea într-o familie de două persoane.
7.Dacă vorbim de mașinile de spălat este bine de știut că maşina de spălat îşi reduce consumul de energie electrică cu aproximativ o treime dacă se foloseşte un program de spălare la 40° C în loc de 60° C.
- Învață-te să utilizezi programul scurt de 40° C dacă ai de spălat doar haine purtate „o dată” la serviciu. Un ciclu de spălare la 40° C cu o durată de 17 minute (așa este cel al mașinii mele) asigură o spălare perfectă a hainelor de muncă.
- Dacă ai să citești cu atenție pe etichetele așternuturilor vei vedea că în cazul celor colorate se recomandă spălarea la maxim 60° C. Rezistă tentației de a le pune la ciclul de spălare de două ore la 90° C și dacă ai rețineri în ceea ce privește bacteriile și acarienii, folosește o soluție de dezinfectare specială, pe care o găsești în orice supermarket.
- Nu mai folosi mașina de spălat pentru câteva haine, chiar dacă vei aplica un program scurt de spălare. Așteaptă până strângi haine pentru un plin. Dacă ai temeri în ceea ce privește amestecarea culorilor poți folosi șervetelele antitransfer culoare. (Totuși, nu pune la spălat amestecate cămașa albă a soțului tău cu șosetele multicolore ale copiilor, chiar dacă folosești șervețelele antitransfer – ca să eviți o discuție tensionată ulterioară) Iar în ultimă instanță, pentru a preveni un accident coloristic, poți spăla bluza aceea delicată la mână, într-un lighean. Asta nu a omorât pe nimeni, din câte știu. Cel puțin pe mine,nu. 🙂
8.Frigiderul poate fi un mare consumator de energie. Acesta poate consuma aproape dublu dacă stă aproape de calorifer sau aragaz. Așadar, poziţionează frigiderul departe de sursa de căldură din bucătărie. Setează temperatura potrivită, pentru că nu vrei să ți se strice mâncarea, dar nici să îți înghețe gâtul când o scoți din frigider. Frigiderul răcește aerul din interior, așadar, cu cât este mai puțin aer de răcit, cu atât funcționează mai eficient. Deci dacă ai un frigider semi-gol, mai bine pune niște borcane pe rafturi, pentru a umple spațiul. Ca să rezolv problema spațiului gol eu am pus în frigider borcane cu conserve mai sensibile, care aveau un risc de a fermenta dacă stăteau la temperatura camerei: zacuscă, gemuri subțiri, siropuri de fructe. Legat de răcirea aerului din interior ar mai fi câteva reguli.
- nu lăsa ușa frigiderului deschisă nejustificat pentru că aerul cald care va intra va trebui să fie răcit, printr-un efort suplimentar, care se traduce în consum de energie;
- nu pune vase calde în frigider; după ce termini de gătit poți pune cratița fierbinte pentru câteva minute în chiuveta cu apă rece și aceasta se va răci suficient;
- dezgheață periodic congelatorul – un strat prea mare de gheață face ca frigiderul să consume mai multă energie; cu această ocazie faci și un mic inventar al congelatorului – astfel poți să economisești și o tură de cumpărături, folosind ceea ce ai descoperit prin caserolele și pungile din congelator;
- verifică din când în când garnitura de cauciuc de la ușa frigiderului, pentru a nu pierde aerul rece din interiorul acestuia; pune o foaie de hârtie în dreptul ușii și apoi închide-o; dacă atunci când încerci să tragi foaia, aceasta iese cu ușurință înseamnă că garnitura s-a deteriorat și ar trebui înlocuită.
9.Cuptorul electric și plita electrică sunt alte două surse de consum mare al energiei electrice. Dar și aici poți lua măsuri pentru a reduce consumul:
- dacă pregătești un fel principal la cuptor , „vrăjește” rapid și un desert pentru zilele următoare (preferabil care poate fi dat și copiilor la școală ca gustare) niște brioșe, o negresă, o tavă de fursecuri; astfel nu vei mai încinge cuptorul de două ori, consumând de două ori energia electrică;
- atunci când gătești, rezistă tentației de a deschide ușa cuptorului din zece în zece minute – nu doar că vei pierde căldura din interior, dar riști să ratezi și preparatul din cuptor dacă tot modifici temperatura; folosește becul de la cuptor pentru verificare și respectă întocmai indicațiile din rețetă privind timpul de coacere;
- la plita electrică utilizează vase cu dimensiuni corespunzătoare arzătoarelor – nu doar că vei economisi energie electrică, dar nu riști să se deterioreze mânerele vaselor din cauza căldurii degajate de plită;
- foloseşte căldura reziduală a plitei electrice care păstrează aceeaşi temperatură cel puţin 5 minute după oprire (10 minute în cazul cuptorului) oprind mai devreme plita sau cuptorul; preparatele nu vor avea de suferit dacă nu ridici capacul sau nu deschizi ușa cuptorului;
- verifică și ușa cuptorului dacă se închide etanș, pentru a nu pierde aerul fierbinte; fie s-a acumulat murdărie la balamale, fie acestea s-au slăbit sau a îmbătrânit cauciucul garniturii – toate acestea vor avea drept consecință pierderea de căldură și,implicit, un consum mai mare de energie.
Dispozitivele inteligente
10.Televizoarele, computerele și încărcătoarele consumă chiar și atunci când nu sunt folosite, de aceea este bine să le deconectați atunci când nu le folosiți.Dispozitivele inteligente conectate la internet (televizoare inteligente, console de jocuri, imprimante) produse înainte de 2016 pot consuma până la 80 de wați în modul standby. Dacă vă este incomod să le scoateți din priză de fiecare dată, conectați-le la un prelungitor cu întrerupător și prize multiple, pentru a opri cu ușurință alimentarea. Un astfel de prelungitor am lângă noptieră, iar în el sunt conectate încărcătorul de laptop, cel de telefon, precum și temporar alte aparate (uscător de păr, aparat de aerosoli etc). Din rațiuni de economie dar și de siguranță la incendii, prelungitorul este deconectat atunci când nu se încarcă sau nu se folosește niciun aparat.
Bonus
Dacă petreci mult timp în mașină (fie că e drumul lung, fie că e traficul de infern) folosește perioada asta pentru a-ți încărca telefonul în mașină. Astfel vei avea atât un dispozitiv de încărcat mai puțin acasă, cât și o grijă în minus. Win-win!
sursa foto:pixabay
Si eu sunt de acord cu ce-ai scris despre dispozitivele inteligente. Intr-adevar ajuta mult si scad costurile la facturi