BANII CASEI

Vrei să economisești? Încearcă Round Up de la ING BANK

Dacă ți-ai tot spus că vrei să economisești dar nu prea ți-a ieșit, articolul acesta este pentru tine. Nu pentru că ar fi vreo soluție magică prin care te transformi dintr-un cheltuitor într-o persoană mai chibzuită. Ci pentru că te învață să economisești fără măcar să îți dai seama.

De ce nu reușești să economisești?

  • îți propui să pui bani deoparte la sfârșitul lunii, dacă mai rămâne ceva; și pot să pun pariu că nu prea mai rămân (pentru că așa e în firea lucrurilor – mereu vei găsi ceva de cumpărat);
  •  îți este incomod să mergi la bancă pentru a depune ceva bani într-un cont de economii; iar pentru o sumă de genul 50 sau 100 lei lunar chiar ar fi o bătaie de cap măcar din punct de vedere al traficului;
  • pentru că ți se pare că nu vei putea să te descurci cu banii dacă vei pune deoparte 100 lei lunar, să zicem;
  • pentru că, în opinia ta, mărunțișul nu prea are valoare – ce mare brânză poți face cu 5-10 lei;
  • cel mai important – pentru că nu ți-ai făcut un obicei din a economisi bani constant, pe o perioadă mai mare de timp;

Cum poți economisi fără să îți dai seama

Dacă ești client ING Bank ai o nouă opțiune – Round Up (rotunjire) , care a fost lansată de bancă în cursul lunii aprilie anul acesta. Este o premieră pentru sistemul bancar românesc, pe care eu o așteptam cu interes și despre care citisem în articolele de educație financiară din afara României. Funcția aceasta o are cardul Revolut de exemplu, fiind pentru mine unul dintre motivele pentru care mi-am făcut card Revolut.

Cum funcționează Round Up?

Simplu! Round-Up rotunjește valoarea cumpărăturilor tale la o sumă multiplu de 5. Dacă, de exemplu, mergi la cumpărături și bonul tău are valoarea de 23 lei, de pe cardul tău va fi trasă suma de 25 de lei, din care 23 de lei vor merge către plata cumpărăturilor iar 2 lei vor ajunge în contul tău de economii. Simplu , nu? Și gândește-te că nici măcar nu îți dai seama că mărunțișul acela a ajuns la economii.

Știu că pare o joacă și te gândești că nu poate avea un impact semnificativ asupra economiilor tale, dar obiectivele acestei aplicații sunt cu totul altele:

  • dacă până acum ți se părea că nu ai cum să economisești nici măcar 50 de lei într-o lună pentru că ție nu îți ajung niciodată banii de la un salariu la altul, vei descoperi că fără să îți dai seama ai strâns ceva bănuți la economii;
  •  dacă ai un pic de voință și nu scoți suma economisită după primele două luni, vei vedea că banii se adună și vei începe să ai un sentiment de bucurie când vizualizezi situația contului tău de economii;
  •  din cele două de mai sus combinate va apărea OBICEIUL de a economisi; acesta este cel mai important pas în lupta ta pentru o viață mai bună; și nu exagerez cu nimic! vei constata că poți să strangi ceva bani de la lună la lună fără să faci un efort sesizabil, iar în timp îți vei putea chiar stabili niște obiective financiare mai îndrăznețe.

Să ne jucăm cu cifrele!

Pentru că într-o discuție cu cineva a apărut ideea că „nu ai cum să economisești mare brânză” m-am oferit să fac niște calcule simple:

  • ai minim 5 facturi de utilități de plătit? (pe care sper că le plătești online); dacă luăm în calcul 2 lei rotunjirea la o factură ai deja 10 lei în contul de economii
  • mergi la benzinărie și supermarket o dată pe săptămână? iată încă 16 lei/lună
  • o cafea cu prietenii? o comandă de pe emag online? cred că se mai strâng 10 lei/lună
  • mergi la farmacie, florărie, librărie etc – iată alți 10 lei

Din exemplul acesta foarte simplist, (în care nu am luat în calcul cumpărarea pâinii, fructelor etc de la magazinul din colț) am obținut  aproape suma de 50 de lei economisită într-o lună. Nu e mult, dar nici puțin.

Dar este esențial pentru o persoană care îți dorește să își formeze obiceiul de economisire și i se părea total imposibil până acum să pună un ban deoparte.

Mai mult decât atât, pentru cei care doresc să economisească o sumă mai mare prin această metodă, pot seta ca suma rotunjită să fie multiplicată de 2 / 5 / 10 ori.

Luând același exemplu ca mai sus: dacă faci cumpărături de 23 de lei suma va fi rotunjită la 25 de lei; cei 2 lei vor fi multiplicați conform opțiunii tale sa zicem de 5 ori, adică din contul tău se vor trage 33 de lei, din care 23 de lei vor fi achitați magazinului, iar 2 x 5 = 10 lei vor merge în contul tău de cumpărături.

Concret, ce ai de făcut?

Dacă ești client ING Bank, deschide un cont de economii în cadrul contului tău. În secțiunea alocată contului de economii activează serviciul Round-Up. Din acest moment, fiecare plată făcută cu cardul de debit (la POS, online sau chiar cu telefonul) va fi rotunjită la multiplu de 5 , diferența dintre suma plătită și cea trasă din cont ajungând în contul tău de economii, așa cum am prezentat mai sus. Dacă ai mai multe conturi de economii, îl poți alege în momentul activării pe cel pe care îl dorești. Îți poți crea un cont de economii special pentru Round Up, pe care să îl definești ca fiind, de exemplu, un fond de urgență.

După cum spuneam, prin HomeBank poți seta un multiplicator al sumei rotunjite de 2 / 5 / 10 ori, totodată existând și opțiunea de a stabili un plafon maxim al sumelor astfel transferate în contul de economii. Să luăm în calcul și varianta că vei cumpăra zilnic o pâine de 2 lei cu un multiplicator setat la „de 10 ori” :))).

Oricum, serviciul este astfel setat încât să nu permită tragerea sumei rotunjite dacă nu mai sunt bani în cont.

Ce se întâmplă cu banii economisiți?

Banii adunați din aceste mici transferuri vor ajunge în contul de economii, unde vor primi dobânda practicată de bancă pentru conturile de economii.

Dacă ai nevoie de banii din contul de economii îi poți transfera instantaneu în contul curent cu ajutorul HomeBank. Dar gândește-te de două ori înainte dacă într-adevăr vrei să faci asta!

În concluzie.

Dacă vreți să vă formați obiceiul de economisire fără a resimți un efort semnificativ, începeți să utilizați serviciul RoundUp de la ING, pentru că nu vă costă nimic să încercați (chiar e gratis 🙂 )

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *