Ți-ai tot propus de ceva timp să slăbești, să ai mai multă grijă de tine și să bei cei doi litri de apă de care auzi peste tot. Dar, nu știi cum se face, că nu se leagă deloc treburile: ieri ai uitat, azi ai avut program încărcat, iar mâine cine știe ce-o mai fi. Soluția ar fi să folosești un HABIT TRACKER – mai pe românește un JURNAL AL OBICEIURILOR – prin care să îți urmărești zilnic micile obiceiuri, pentru a introduce în viața ta unele bune și a le elimina pe cele rele.
DE CE SĂ FOLOSEȘTI UN HABIT TRACKER / JURNAL AL OBICEIURILOR?
După părerea mea, este unul dintrec cele mai bune instrumente în ceea ce privește obiceiurile tale zilnice/săptămânale. Alături de rutinele zilnice de dimineață și de seară, pe care deasemenea îți recomand să le aplici.
Concret, este un grafic care îți permite să urmărești îndeplinirea unor sarcini zilnice, cu scopul de a observa progresul în introducerea sau menținerea unor obiceiuri. Toate acestea cu scopul de a-ți atinge obiectivele personale: să slăbești, să renunți la fumat/mâncat junkfood, să economisești niște bani, să îți finalizezi cursurile etc.
Ceea ce este foarte haios este că îți ții evidența atât a obiceiurilor bune, cât și a celor rele 🙂 Iar asta te ajută să fii cinstită cu tine însăți, pentru că habit trackerul nu minte!! Chiar dacă ție ți se pare că în general duci o viață sănătoasă, s-ar putea ca la o analiză mai detaliată a activităților tale zilnice să rezulte că nu e chiar așa.
Sincer, recomand să încerci măcar o dată în viață – nu are ce să-ți strice! Fie că vorbim despre un stil de viață sănătos, productivitate sau mai multă grijă față de persoana ta. Ideea este să pornești cu pași mici către atingerea obiectivelor pe care ți le-ai propus și să îți urmărești zilnic progresul.
CE ESTE UN HABIT TRACKER / JURNAL AL OBICEIURILOR?
Până la urmă, ce este un habit tracker? Mai simplu spus, este un instrument pe care îl folosești pentru a-ți urmări obiceiurile. Și pentru asta nu ai nevoie de agende luxoase, plannere sau jurnal , ci doar de o simplă foaie de hârtie și un pix. Mă rog, mai multe pixuri/creioane colorate – vei vedea mai târziu de ce.
Și mai e nevoie de ceva esențial: o listă a obiceiurilor pe care vrei să le urmărești. Și să stabilești o durată pe care vrei să îți urmărești aceste obiceiuri: o săptămână, o lună, un an. Atât!
CE AI DE FĂCUT
Să iei o foaie albă (sau cu liniatura de matematica, dacă îți este mai simplu) și cu ajutorul unei rigle să desenezi pe verticală un număr de coloane egal cu numărul zilelor din lună, iar pe orizontală atâtea rânduri câte obiceiuri intenționezi să îți urmărești. Prima coloană este mai mare, în aceasta urmând să scrii numele obiceiului de urmărit. Stabilește de la început dimensiunea coloanelor, astfel încât să îți ajungă foaia pentru toate zilele din lună.
Pe prima coloană înscrie în ordinea importanței obiceiurile pe care le ai de urmărit: făcut mișcare, băut apă, renunțatul la țigară, eliminatul băuturilor carbogazoase, luat vitaminele, ce vrei tu… Ideal ar fi să scrii fiecare obicei cu o culoare diferită.
Pentru obiceiurile pe care nu le vei urmări zilnic, hașurează pătrățelele din zilele în care nu le urmărești – de exemplu mersul la sală de două ori pe săptămână, îngrășăminte de pus la orhidee, tratamentul pentru păr etc etc
Seara, pune mâna pe foaia de habit tracker și pe culori. Hașurează colorat fiecare pătrățică pentru care ți-ai dus la bun sfârșit sarcina din ziua respectivă. Fiecare obicei cu culoarea lui! Bucură-te de ceea ce ai reușit și analizează ce s-a întâmplat acolo unde treaba nu a mers bine.
Vei vedea că pe măsură ce trec zilele (și tu te-ai ținut de treabă 🙂 ) habit tracker-ul tău începe să semene cu un curcubeu. Și vei rezista cu greu tentației de a-l afișa pe noptieră sau pe birou 🙂
CE OBICEIURI POȚI INCLUDE
Orice te preocupă și este pentru binele tău!! Sau acțiuni care îți displac și vrei sa determini ce le generează (de exemplu o perioadă stresantă îți face poftă de dulciuri), astfel încât să știi cum să acționezi.
Iată 20 de idei, dintre care am ales și eu:
- Băut doi litri de apă
- Eliminat alimentele cu zahăr
- Eliminat cafea
- Eliminat alcool
- Eliminat junk food
- Făcut 10.000 de pași
- Făcut mișcare 30 min
- Meditație/rugăciune
- Luat pachet de prânz de acasă
- Trecut cheltuielile zilei în aplicația de buget
- Luat vitamine/suplimente
- Urmărit simptome – în cazul meu alergice
- Machiat
- Purtat cercei – pentru că aduc un plus de feminitate 🙂
- Tratament păr/față/unghii etc – dacă nu poți să le legi direct de o acțiune obligatorie de genul spălatul părului
- Lucratul pentru curs/atestat/blog – orice proiect unde nu „crapă” dacă nu lucrezi, dar nici nu faci progrese
- Făcutul patului dimineața (asta până mi-a intrat în rutină)
- Mai puțin de X ore/zi în social media; pentru limitare există aplicații, precum Offtime, Breakfree
- Niciun leu cheltuit :))
- Jumătate de oră doar pentru tine în care să te bucuri – de o cafea/ceai, o baie/duș cu un pic de răsfăț
CÂTE OBICEIURI AR TREBUI SĂ INCLUD?
Este o întrebare firească. Pentru că primul impuls este să treci cât mai multe, să fie! Doar că dacă vei include prea multe obiceiuri, va crește probabilitatea să nu te ții de treabă. De ce? Pentru că simplul fapt de a colora căsuțele în habit tracker este un obicei în sine. Iar dacă va rezulta că nici nu prea te-ai ținut de treabă…eșecul e aproape garantat.
Pentru început ar fi bine să incluzi 2-5, hai maxim 8 linii de urmărit, intre care unele să nu fie zilnice, pentru a nu fi copleșită. Cu timpul, după ce te vei familiariza și cu obiceiurile și cu habit trackerul vei putea include mai multe fără probleme. Dacă te face să te simți mai confortabil, include printre primele obiceiuri de urmărit pe acela de a colora zilele 🙂
CE VARIANTĂ SĂ ALEGI
Cea care ți se potrivește!
De la obiceiurile de urmărit – pentru că suntem unici și avem vieți și obiective diferite, până la variantele privind durata și modul de completare.
De exemplu, dacă pentru început ți se pare greu să faci tabelul pentru o lună întreagă, începe cu unul pentru doar o săptămână. Care trece atât de repede!!
Dacă ți se pare prea complicat să scrii și să colorezi fiecare obicei cu altă culore nu e nicio problemă. O hașură cu pixul, un X sau o bifă pot fi suficiente. Important este să le faci cu conștiiciozitate, zilnic.
Și nu, nu baza că îți vei aminti mâine. Îți garantez din proprie experință că nu îți vei aminti dacă ai băut câtă apă trebuia, sau dacă ai folosit apa micelară seara.
Dacă vrei să faci pagina habit tracker-ului mai atrăgătoare, deci mai probabil de folosit zilnic, înfumusețeaz-o după gustul tău: pune niște stickere simpatice și motivante, fă un desen cu acuarelele copilului tău, lipește o fotografie etc Amintește-ți că luna următoare vei folosi altul, pe care îl poți face și mai frumos!! 🙂
ÎN CONCLUZIE
Dacă nu ai folosit până acum un habit-tracker, ar fi momentul să începi. Nu doar că te ajută să îți urmărești și implementezi obiceiurile bune, dar îți oferă și posibilitatea de a urmări progresul pe care îl faci în atingerea obiectivelor tale. Amintește-ți că pentru a-ți schimba viața trebuie să îți schimbi obiceiurile ( nu am spus-o eu evident), iar un habit tracker este un bun instrument pentru a te ajuta să faci acele mici schimbări zilnice care vor conduce la rezultatele pe care ți le dorești.
Descarcă acum un HABIT_TRACKER.